Se reiau concertele de orgă de la Biserica Neagră din Brașov. Cât de vechi este instrumentul VIDEO

0
Publicat:

Concertele din seria Organ Nights încep sâmbătă, 18 mai 2024, și vor fi în fiecare sâmbătă, până în 19 octombrie 2024. Imagini de la pupitrul orgii vor fi proiectate pe un ecran uriaș în Piața Sfatului din Brașov.

De sâmbătă, 18 mai, se reiau concertele Organ Nights FOTO Biserica Neagră Brașov
De sâmbătă, 18 mai, se reiau concertele Organ Nights FOTO Biserica Neagră Brașov

Sâmbătă, 18 mai 2024, va debuta cea de a 72-a ediție a sezonului estival Organ Nights, la Biserica Neagră.

Artişti din România, Germania, SUA, Ungaria, Elveţia şi Austria vor încânta publicul pe parcursul celor 23 de concerte care vor avea loc în fiecare sâmbătă de la ora 18.00, începând din data de 18 mai 2024, până în 19 octombrie 2024.

Fiecare dintre spectacole durează aproximativ 60 de minute, iar în timpul spectacolelor vor fi transmise live pe un ecran imagini de la pupitrul orgii. Pupitrul este destul de greu de văzut din biserică, deoarece se află în partea superioară a acesteia, astfel că imaginile de aici îi pot aduce pe melomani mai aproape de interpreți.

Ca urmare a experienței cu transmisiunile pe care le-am făcut prin Internet, am rămas cu un ecran și cu o tehnică pe care am dori să le folosim în continuare, astfel încât recomandăm publicului, mai ales publicului brașovean, să vină la fața locului, în biserică, și aici va avea ocazia să urmărească pe un ecran tot ce se-ntâmplă sus”, a precizat organistul şi dirijorul Corului Bach al Bisericii Negre, Steffen Schlandt.

Investiția mare pe care comunitatea evanghelică a făcut-o în anul 1835, comandând această orgă, se dovedește a fi o decizie minunată și îndreptată înspre viitor.

Faptul că, anual, mii de oameni ascultă concertele de orgă și slujbele la care acest instrument acompaniază comunitatea este o dovadă că muzica îi aduce pe oameni împreună, că orga reușește să spună câteodată ceea ce cuvintele nu pot exprima și că muzica poate fi un mijloc de rugăciune

În 2024 se sărbătoresc 185 de ani de la inaugurarea celebrului instrument din Biserica Neagră: orga Buchholz – care, din 17 aprilie 1839, a fost un instrument de referinţă pe plan european. Ea îmbogăţeşte slujbele religioase ale comunităţii evanghelice, fiind, în acelaşi timp, un instrument fascinant pentru public, care se poate bucura, în cadrul concertelor, de sunetul său inconfundabil. 

Programul festivalului poate fi consultat pe website-ul Bisericii Negre (https://bisericaneagra.ro/concerte-orga/), pe website-ul INSPIRATIO (https://inspiratio.ro/concerte/) sau pe paginile de Facebook şi Instagram ale Bisericii Negre.

Costul unui bilet este de 25 de lei, iar copiii sub 18 ani beneficiază în continuare de gratuitate. Biletele pot fi achiziționate începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8 (vizavi de Biserica Neagră), sau online, pentru orice concert din stagiune, de pe www.booktes.com din data de 15 mai.

De asemenea, publicul are posibilitatea de a achiziționa abonamente în valoare de 80 lei pentru festivalul Organ Nights. Abonamentele permit accesul la oricare 5 concerte din cadrul stagiunii. Acestea se achiziționează din magazinul INSPIRATIO Gift Studio. Intrarea nu mai este permisă după începerea concertului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite