Tradiția lucrului bine făcut: Biserica Neagră a testat un an un proiect până a decis să-l implementeze

0
Publicat:

Chiar dacă au rămas foarte puțini, sașii și-au păstrat cultura pentru lucrul bine făcut. Ca să aleagă proiectul pentru Curtea Bisericii Negre, aceștia l-au testat timp de un an pe o zonă mai mică

Ca să fie siguri că proiectul ales este bun, conducătorii Bisericii Negre l-au testat FOTO I.B.
Ca să fie siguri că proiectul ales este bun, conducătorii Bisericii Negre l-au testat FOTO I.B.

Până la sfârșitul acestui an, Curtea Bisericii Negre va căpăta o față nouă, inspirată din felul în care arătat în secolul al XIX-lea. Reprezentanții Bisericii Negre au reușit să obțină aprobarea comisiei de cultură pentru proiect, astfel că acesta așteaptă să înceapă.

Primăria ar trebui să se implice și ea financiar, însă este nevoie de găsirea formulei juridice care să permită alocarea de fonduri. Pentru a fi siguri că au ales o soluție bună, reprezentanții Bisericii Negre au ales o zonă între monument și colegiu în care au testat comportamentul terenului.

Într-un context general, acela al pieţelor catedralelor medievale răspândite prin Europa, aşa cum se înfăţişează astăzi vizitatorilor, curtea Bisericii Negre este excepţia. Prin materialitatea sa simplă si sinceră, cu rămăşiţele de la macadamizarea din 1884, cu amestecul de pietriş şi pământ, suprafaţa curţii și-a păstrat caracterul istoric. Acestui spaţiu cumpătat și sobru îi sunt evidenţiate şi mai mult trăsăturile simple, prin contrast cu vecinătatea zgomotoasă şi abundenţa vizuală a Pieții Sfatului”, a descris Thomas Ziegler, reprezentant Biserica Neagră Brașov, curtea Bisericii Negre.

Proiectul de reabilitare a curții Bisericii Negre își propune să recupereze această expresie istorică, adaptând pavimentul la exigențele utilizării contemporane, înlesnind circulația pietonală și completând spațiul cu elemente de detaliu menite să înnobileze imaginea de ansamblu a sitului.

Rigolele inițiale din piatră de râu, deformate în urma eroziunii, vor fi completate și extinse pentru a forma o rețea coerentă. Aceasta va servi deopotrivă pentru evacuarea apelor pluviale, dar și ca trotuare pentru circulația pietonală. Suprafețele dintre rigole vor fi alcătuite dintr-un strat de agregate natural, astfel încât să nu avem o zonă impermeabilă, deoarece aceste zone impermeabile contribuie la încălzirea globală”, a mai precizat Thomas Ziegler.

Soluția propusă s-a dovedit sustenabilă, astfel că ea va fi extinsă în întreaga zonă. În lateral de rigole vor fi zone cu nisip, care să permită pătrunderea apei în sol. În curtea Bisericii Negre vor fi plantați arbuști cu flori și iluminatul va fi schimbat. Biserica va fi iluminată în așa fel încât să îi fie pusă în valoare arhitectura și va exista un brâu de lămpi pe clădirile din jurul monumentului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite