Paradox de România: microstația de ambulanță din Poiana Brașov se închide în pragul sezonului de schi

0
Publicat:

În prag de debut al sezonului de schi în Poiana Brașov, microstația de ambulanță din stațiune va fi închisă. Directorul Ambulanței Brașov spune că nu își justifică existența

Coloană de ambulanţa la poarta unui spital din Braşov FOTO Facebook/Vlad Voiculescu

Cu toate că a venit prima ninsoare chiar și în oraș, iar în Poiană a nins destul de mult – semne că sezonul de schi ar putea debuta foarte curând – substația de ambulanță din Poiana Brașov urmează să fie închisă. În timpul sezonului de schi, numărul accidentelor de pe pârtie este unul foarte ridicat, iar funcționarea substației este mai mult decât binevenită.

Activitatea microstației urmează să fie suspendată pe o perioadă nedeterminată, iar, în această situație, singurul echipaj medical care ar putea acorda primul ajutor și primele îngrijiri medicale în caz de necesitate este cel SMURD. Și acesta vine, însă, din Brașov, iar stațiunea este situată la 12 kilometri de Livada Poștei și 14 kilometri de Serviciul de Ambulanță Județean Brașov.

Personalul care deservește microstația de ambulanță din Poiana Brașov este de părere că suspendarea temporară a activității acesteia va duce, de fapt, la desființarea ei, deși aceasta și-a dovedit utilitatea în cei peste 20 de ani de când turiștii din Poiană au beneficiat de acest serviciu.

Activitatea microstației este una importantă, cu un număr mediu de intervenții pe zi de aproximativ 15-20. Noi suntem ajutați pe partea de Poiana Brașov și de colegii de la SMURD, care au două echipaje de prim-ajutor, în timp ce noi avem o ambulanță cu ambulanțier. În urmă cu câțiva ani, în perioadele de sărbători aveam garda permanentă, inclusiv cu medic”, a explicat Georgiana Toflea, președintele grupei sindicale Solidaritatea Județeană SAJ Brașov.

Va crește timpul de răspuns

Georgiana Toflea spune că decizia va conduce la prelungirea timpilor de răspuns la cazuri, deoarece drumul din Brașov se parcurge vara de către o ambulanță cu girofar în aproximativ 15 minute, dar iarna pot interveni mulți alți factori care prelungesc durata deplasării.

Directorul Ambulanței Brașov a expus motivele pentru care consideră că nu se impune existența unei substații în Poiana Brașov.

O substație este un punct de lucru de unde pleacă echipajele în intervenție. În condițiile în care în Poiana Brașov există și o unitate de prim-ajutor a Inspectoratului pentru Situații de Urgență – adică un echipaj SMURD – numărul solicitărilor în extra-sezon este foarte redus și nu se impune prezența unui echipaj medical de urgență din partea Serviciului de Ambulanță Județean”, a precizat David Levente, manager SAJ Brașov.

Levente spune că, în perioada sezonului, un echipaj medical poate fi delegat din stația centrală, dar nu se impune existența unei substații. În prezent, personalul care deserveşte substaţia din Poiana Braşov este detaşat staţiei centrale Braşov, deci îşi exercită activitatea din staţia centrală, adică intervine nu doar în staţiune, ci şi în Braşov şi împrejurimi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite