Verdictul în cazul mitei de 125.000 de euro de la Ambulanţa Neamţ se lasă așteptat. Cine coordona rețeaua

0
Publicat:

Inculpații din dosarul de corupție privind mita de 125.000 de euro de la Ambulanţa Neamţ trebuie să mai aştepte până la aflarea sentinței, după ce magistraţii au amânat pronunţarea până în 13 decembrie

Dan Morenciu, fost director al Ambulanței Neamț FOTO Arhiva Adevărul
Dan Morenciu, fost director al Ambulanței Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Condamnarea din cazul în care este implicat şi fostul director al Serviciului de Ambulanţă, Dan Morenciu, cel care ar fi pus totul la cale, alături de câţiva acoliţi, era stabilită pentru 13 noiembrie, dar a fost dat alt termen.

„Stabileşte termen pentru pronunţare data de 13.12.2023", conform instanţei de la Tribunalul Bacău.

În această speţă, Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat ancheta spre finalul anului trecut, dispunând, pe 25 octombrie 2022, trimiterea în judecată a suspecţilor, în total fiind nu mai puţin de 29 de inculpaţi. Directorul ar fi cerut mită 125.000 de euro, pentru angajări la serviciul menţionat, fiind acuzat de 22 de fapte de luare de mită.

Procurorii anticorupţie au făcut cercetări cu privire la modalitatea prin care 22 de persoane au reuşit să ocupe posturi de personal sanitar şi auxiliar pe perioadă determinată în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. De menţionat este faptul că directorul interimar, Dan Morenciu, fusese numit în funcţie de la 1 martie 2022.

Între 2 şi 18 mai 2022, instituţia a organizat examene pentru  job-uri pe perioadă nedeterminată, pentru cei care fuseseră angajaţi în timpul stării de alertă, cauzată de epidemia de coronavirus. Numai că examenele au fost trucate contra unor sume în euro, acuzaţiile fiind dare şi luare de mită, plus complicitate la aceste infracţiuni.

„Inculpatul Morenciu Dan Dorin, direct sau prin intermediul subalternilor săi, Andronache Gladior (lider de sindicat - n.red.), Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (asistente şefe - n.red.) ar fi pretins de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs“.

Aceste aspecte erau menţionate într-un comunicat DNA. Pe 18 mai 2022, Dan Morenciu a primit pe o stradă din Piatra Neamţ, la o spălătorie auto, de la Elena Preda, suma de 40.000 euro, care provenea de la nouă persoane ce-şi doreau angajări definitive. A fost momentul în care procurorii anticorupţie au realizat un flagrant.

Pentru a se asigura că nu vor fi probleme cu acele concursuri, Gladior Andronache şi Maria Rozinschi au dat 1.500 de euro la doi membri din comisia de examinare.

„Toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului“, mai preciza DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Neamţ, dar a fost strămutat la Tribunalul Bacău. În timpul cercetărilor, procurorii au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, pentru dare şi luare de mită în cazul a 13 inculpaţi care au beneficiat de o diminuare a pedepselor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite