Medici veterinari, în rețeaua abatorului de cai din Brașov. Animalele erau sacrificate ilegal, iar carnea era trimisă în Italia

0
Publicat:

Perchezițiile efectuate de polițiștii brașoveni în 14 martie 2023 au fost la un abator care sacrifica fără drept cai și trimitea carnea în Italia. Medici veterinari făceau parte din grupul infracțional.

Un grup infracțional sacrifica, fără drept, cai și trimitea carnea în Italia FOTO Poliția Română
Un grup infracțional sacrifica, fără drept, cai și trimitea carnea în Italia FOTO Poliția Română

Detalii surprinzătoare au scos la iveală polițiștii brașoveni din dosarul legat de uciderea fără drept a animalelor, pentru care au efectuat peste 30 de percheziții în mai multe județe din țară. Angajații unui abator de lângă Brașov ucideau fără drept cai și trimiteau carnea în Italia.

Din luna noiembrie a anului trecut și până la momentul efectuării perchezițiilor, persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracțional organizat sprijinit și de medici veterinari. Între aceștia se numără și angajați ai DSVSA Brașov, respectiv medici veterinari de liberă practică.

Astfel, în mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăți comerciale, ar fi achiziționat cai de la diverse persoane, fără documentele legale și i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condițiilor de legalitate, către un abator din județul Brașov, unde animalele erau ucise, fără drept. Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat pașapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societății comerciale”, a precizat subcomisar Florentina Manolache, purtător de cuvânt al Poliției Brașov.

Activitatea infracțională, girată de medici veterinari

Polițiștii spun că întreaga acțiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în așa fel încât toată documentația să aibă formă aparentă de legalitate a provenienței și transportului cailor.

La final, animalele erau ucise, fără să fie respectate obligațiile prevăzute de legislația în vigoare.

„La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ștampilă și semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara <BUN PENTRU CONSUMUL UMAN>. Produsele din carne, rezultate ca urmare a uciderii cailor, ar fi avut destinația Italia, la solicitarea și coordonarea unei alte persoane bănuite, cetățean italian, unde beneficiarii finali erau cetățeni ai acestui stat”, a mai adăugat reprezentanta polițiștilor brașoveni.

Polițiștii au mai anunțat că au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere pentru persoanele bănuite, în timp ce alte persoane au fost citate pentru audieri.

Marți, 14 martie, 2023, în dosar au avut loc 32 de percheziții imobiliare în județele Brașov, Sibiu, Covasna, Dâmbovița, Prahova, Argeș, Ialomița și municipiul București.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite