„Lista lui Tokes“, contestată de Agache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionisie Agache vrea dovezile potrivit cărora tatăl său a făcut poliţie politică
Dionisie Agache vrea dovezile potrivit cărora tatăl său a făcut poliţie politică

Eurodeputatul ar putea fi chemat în judecată de urmaşii colonelului de Miliţie pentru a prezenta probele în favoarea spuselor sale.

Dionisie Agache, fiul lui Aurel Agache, ucis în 1989 la Târgu Secuiesc, contestă lista cu „securişti" a eurodeputatului Laszlo Tokes. Acesta din urmă a făcut publică ieri o listă cu 102 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Securităţii şi Miliţiei, care urmăreau personalul Bisericii Reformate, între anii 1975 - 1989. Lista este deschisă de col. Aurel Agache care, în 1989, era comandantul Miliţiei oraşului Târgu Secuiesc şi care, în 22 decembrie, a fost linşat de mai multe persoane.  

În replică la includerea numelui tatălui său pe această listă, pe care a calificat-o ca fiind „un amestec de amatorism şi de lipsă de profesionalism", Dionisie Agache i-a cerut astăzi europarlamentarului să dovedească faptul că tatăl său ar fi făcut poliţie politică: „Dacă nu vrea să prezinte probele, îl dau în judecată ". El a mai susţinut că „este revoltător ceea ce a făcut Laszlo Tokes", în condiţiile în care, conform deciziei CNSAS nr. 1113 din 31.10.2006, „ofiţerul de miliţie Agache Aurel nu a colaborat cu organele fostei securităţi comuniste ca poliţie politică".

„I-am trimis eurodeputatului un memoriu prin care îi solicit să-mi prezinte dovezile potrivit cărora tatăl meu a făcut poliţie politică. Dacă dovedeşte acest lucru, eu mă pun în genunchi şi-mi cer iertare. Dacă nu are probe, să-şi ceară el scuze. Eu înţeleg şi accept ideea desconspirării celor ce au făcut poliţie politică, însă trebuie aduse dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute", a spus Agache jr.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite