Jocuri politice păguboase la Brașov. Au votat împotriva construirii unui patinoar pe banii lui Ion Țiriac, dar dau vina pe primar

0
Publicat:

După ce au căutat nod în papură și au votat împotriva construirii unui patinoar gratis la Brașov, consilierii locali PNL șși PSD vor să dea vina pe primar pentru retragerea lu iȚiriac

Aleșii locali brașoveni au trimis înapoi proiectul pentru patinoar FOTO Ioan Buciumar
Aleșii locali brașoveni au trimis înapoi proiectul pentru patinoar FOTO Ioan Buciumar

Peste șase ore de discuții au avut loc în ședința de comisie și în cea de plen a Consiliului Local Brașov pe tema unui memorandum negociat de primarul Allen Coliban cu Fundația Ion Țiriac. Fundația ar fi dorit să construiască la Brașov o bază sportive care include un patinoar, investiție estimată între 10 și 15 milioane de euro.

Achiziția terenului și construcția ar fi căzut în sarcina fundației, iar municipalitatea trebuia să asigure o parte din cheltuielile de funcționare și să facă drum de acces de la stradă până la intrare, în cazul în care acesta nu exista. De asemenea, fundația se obliga să acopere tot ce înseamnă mai mult de 5.000 de euro din cheltuielile cu asigurarea.

Primarul Allen Coliban negocia cu reprezentanții omului de afaceri brașovean Ion Țiriac de un an, însă, în toamnă, în luna noiembrie, s-a ajuns la un act final. Acesta a fost prezentat consilierilor locali la ședința de plen din decembrie 2023, însă aleșii au decis să amâne luarea unei decizii, deoarece au considerat că un au avut timp să studieze temeinic propunerea.

Allen Coliban a revenit cu proiectul pentru aprobarea memorandumului în ședința de la sfârșitul lunii martie, iar comisia de specialitate din Consiliul Local, după mai bine de o oră de dezbateri, a votat împotrivă, având majoritate PNL-PSD. Edilul șef al Brașovului a decis să cheme în ședința de plen părinți ai copiilor care fac hochei sau patina și reprezentanții și avocații Fundației Ion Țiriac.

Invitația a venit în urma experienței anterioare. Consilierii locali au mai ales și în alte rânduri să voteze împotriva unor proiecte importante pentru Brașov, iar, în momentul în care în ședință au fost invitați cei direct interesați, liberalii și social democrații și-au schimbat votul.

Municipiul va opera, va întreține și va decide asupra acestei folosințe a bazei sportive de îndată ce ea este gata. Baza va fi predate și partea de comodat devine efectivă după ce investiția este finalizată. Practice, votăm două lucruri, o promisiune de comodat și contractual în sine. Este minimul de garanții de care are nevoie partenerul  privat pentru a finaliza alocarea de resurse, achiziționarea terenului și așa mai departe”, a explicat Allen Coliban.

Consilierii au ridicat o serie de întrebări, încercând să găsească nodul din papură. „Dacă noi ne angajăm pe 49 de ani, echitabil ar fi ca și partenerul privat să fie obligat să rămână în asociere tot 49 de ani, altfel contractual este dezechilibrat”, a fost de părere social democratul Marius Potea.

Ce a omis acesta este că, oricum, este un contract dezechilibrat, din moment ce fundația va cheltui peste 10 milioane de euro, iar Primăria sume nesemnificative.

Foarte mulți dintre consilieri au cerut să știe unde va fi terenul pe care urmează să se construiască baza. Edilul șef le-a răspuns că dezvăluirea locului exact ar conduce cu siguranță la creșterea prețului, așa că acesta va rămâne secret până în momentul achiziționării.

Unul dintre părinți a ținut să le amintească aleșilor de ce se află în sală. „Copiii noștri să beneficieze de mai mult timp pe gheață, acesta este singurul motiv pentru care am venit. Restul discuțiilor pe care le aveți dumneavoastră referitoare la neînțelegeri în contract și altele, noi nu avem expertiza necesară să le discutăm. Pentru noi a fost singurul fapt că s-a oferit cineva să construiască pentru comunitatea brașoveană un patinoar – corectați-mă dacă greșesc – gratis”, a spus Adrian Toth, unul dintre părinții micilor hocheiști.

Domnul Țiriac, prin calitatea lui de brașovean, își dorește, prin fundația lui, să facă parte dintr-un proiect pe care îl lasă comunității brașovene. Probabil că nici dumnealui, nici noi nu vom avea timpul necesar să administrăm complexul sportive care, pe lângă patinoar, va avea și o sală de judo, de gimnastică și o pistă pentru scrimă”, a precizat Cosmin Hodor, reprezentantul Fundației Ion Țiriac.

Contrele au venit în special din partea liberalilor. Pamela Diaconu a dat citire unei părți din memorandum care spunea că, dacă până la 31 ianuarie nu vor demara discuțiile în Consiliul Local, acesta va deveni nul. Allen Coliban a răspuns că nu numai că discuțiile au demarat în decembrie, dar chiar și în cazul în care se renunță la investiție, Primăriei Brașov nu îi mai revine nicio obligație prin declararea nulă a memorandumului.

Mai mulți aleși i-au reproșat edilului șef că el a negociat contractual și ei sunt cei care trebuie să voteze, însă chiar așa lucrează administrația publică. Viceprimarul liberal Sebastian Rusu a adus și el propriile obiecții.

Chiar dacă nu am făcut parte din discuții, votul este la noi. Nemulțumirea și nedumeririle se datorează și faptului că în ultimul timp este o presiune destul de mare și diverse instituții ale statului încep să ne ia la întrebări. Ca să mergem mai departe cu acest contract vrem doar să ne lămurim, nimeni nu este împotrivă. Părerea mea este că nu putem lua o hotărâre în cunoștință de cauză în această ședință”; a spus viceprimarul.

În cele din urmă, chiar așa s-a și întâmplat. Majoritatea a votat retrimiterea contractului către inițiator, însă, luni dimineața, fundația a trimis municipalității o scrisoare în care anunța că se retrage din proiect, ca urmare a atitudinii și votului consilierilor.

Liberalii au încercat să arunce întreaga vină asupra primarului, spunând că modul în care le-a prezentat acesta proiectul și faptul că a mai existat și falimentul FC Brașov i-a determinat să amâne adoptarea contractului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite