După Strada Sforii, și alte zone din Brașovul istoric sunt „atacate” de amatorii de graffiti

0
Publicat:

Zona După Ziduri din Brașov este una extrem de frumoasă. Multe cupluri își fac aici unele din fotografiile de la nuntă, însă acum zidurile sut pline de graffiti. Kristina Creoșteanu oferă soluții

Zona După Ziduri din Brașov este plină de graffiti FOTO Ioan Buciumar
Zona După Ziduri din Brașov este plină de graffiti FOTO Ioan Buciumar

După Strada Sforii, una dintre cele mai frumoase zone din Brașov, După Ziduri, a ajuns și ea victima amatorilor de graffiti care își etalează așa-zisa artă peste tot. Zidurile vechii Cetăți a Brașovului sunt mâzgălite în toate culorile, iar trecătorii nu par să aprecieze colorarea lor fără noimă.

Mi se pare cea mai frumoasă zonă din Brașov. Acum e și îngrijită, e și râul curățat, față de cum era în urmă cu câțiva ani, dar mai la capitolul ziduri se poate și mai bine”, a spus un tânăr care trecea prin zona care leagă Maternitatea de Livada Poștei.

Eu sunt brașoveancă și vin foarte des prin zona aceasta pentru că este una foarte frumoasă și cu aer curat. Zidurile sunt urâte așa cum arată acum, ar trebui un pic de grijă la ele”, a spus o femeie.

E frumoasă zona, dar sunt cam mâzgălite zidurile. Păcat, e cam urât așa, într-o zonă atât de frumoasă”, a spus un alt tânăr.

Strada Sforii, zona După Ziduri și alte zone din Centrul Istoric al Brașovului căutate de turiști sunt „atacate” de amatorii de graffiti și par neîngrijite. Directorul executiv al Fundaţiei Monumentelor Istorice, Kristina Creoșteanu, spune că toate aceste acte pot fi prevenite.

Există o modalitate de protejare a zidurilor și anume introducerea unei soluții anti graffiti în tencuiala cu care se reabilitează pereții și sperăm să putem face acest ucru cu toate intervențiile pe clădirile istorice, să aplicăm această substanță în tencuiala lor”, a explicat Kristina Creoșteanu.

Înclinarea zidului, o altă problemă 

O altă problemă apărută După Ziduri este înclinarea zidului cetății. Kristina Creoșteanu a oferit și explicația.

Zidurile se înclină de sute de ani și aceasta din cauza faptului că pe partea cealaltă sunt grădini, spații cu pământ, care, prin greutatea lui, aplică presiune asupra zidului. Soluția este îndepărtarea pământului, adică a cauzei și după aceea consolidat zidul. Dar e o situație care nu este gravă, vorbim de îmbătrânirea construcției, care poate fi remediată”, a mai spus directorul executiv al fundației.

Cristina Kreoșteanu spune că nu este dificil de remediat această problemă. Zidul Cetății este monument istoric de clasa A și Primăria Brașov va depune o solicitare de obținere a fondurilor europene pentru consolidare, însă apelurile vor începe abia în octombrie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite