Strada Sforii din Brașov, cea mai îngustă din România, ar putea fi închisă noaptea
0Avocatul Poporului a cerut Primăriei Brașov să protejeze strada Sforii de vandalizarea cu graffiti. Municipalitatea a propus mai multe măsuri, între care și închiderea străzii pe durata nopții.
Celebritatea vine la pachet nu numai cu avantaje, ci și cu dezavantaje. Și aceasta rămâne valabil nu numai în cazul oamenilor, ci și al locurilor. De câțiva ani, strada Sforii din Brașov a devenit tot mai cunoscută în întreaga țară (și nu numai) pentru că este cea mai îngustă stradă din România și a treia cea mai îngustă din Europa.
Faptul că a devenit celebră a adus un număr foarte mare de vizitatori, care doresc să vadă curiozitatea. Situată în Centrul Istoric al Brașovului, strada Sforii este un obiectiv pe lista multora dintre cei care poposesc în oraș. Numai că, așa cum spunea filosoful francez Antoine Lavoisier din anii 1700, nimic nu se pierde, totul se transformă.
Obiceiul prin care scoarța arborilor era crestată cu diverse mesaje nu s-a pierdut, ci s-a transformat într-o aripă amatoare a graffiti-ului. Unii din cei care trec prin Centrul Istoric al Brașovului și ajung pe strada Sforii lasă diverse mesaje pe zidurile străzii, care de care mai ample și mai colorate.
S-a ajuns astfel ca Avocatul Poporului să se intereseze de starea deplorabilă în care se află strada Sforii și să ceară găsirea de soluții pentru protejarea acesteia. În 16 noiembrie, Avocatul Poporului a solicitat Primăriei Braşov să întreprindă măsurile necesare pentru reabilitarea străzii, bun aflat în domeniul public al municipiului Braşov şi obiectiv cultural şi turistic important al oraşului.
Avocatul Poporului cere ca Primăria Brașov să ia măsuri „în conformitate cu prevederile legale şi ale Regulamentului de intervenţie pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele de acţiune prioritară în municipiul Braşov, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 367 din 2021”.
Primăria Brașov, fără apărare
După ce a redirecționat solicitarea venită de la Avocatul Poporului către Poliția Locală Brașov, Primăria Brașov a trimis și un răspuns în care, printre altele, se precizează că „în ultima perioadă, s-a format un curent de opinie şi anume că fiecare îşi poate lăsa amprenta acolo, prin scrierea de mesaje pe pereţi sau agăţarea de lacăte cu inscripţii pe ele”.
Primăria Brașov a propus și soluții pentru ca strada Sforii să fie protejată: reabilitarea pereţilor, a pavajului şi instalarea unui sistem de supraveghere video. În ceea ce priveşte lucrările la pereţi, Primăria Braşov a explicat că aceştia sunt proprietate privată, iar intervenţiile por fi finanţate de la bugetul local doar prin încheierea unor parteneriate cu proprietarii.
De altfel, asociația proprietarilor care locuiesc pe această stradă a și obținut mai multe finanțări cu ajutorul cărora a refăcut strada în mai multe rânduri. Pe stradă sunt opt imobile cu mai multe apartamente.
Acum, Primăria Brașov a transmis către Avocatul Poporului că are un proiect de arhitectură pentru reabilitarea străzii Sforii, care implică inclusiv aplicarea unei vopsele speciale anti-graffiti, montarea unor gratii la capetele străzii (pentru a se preveni actele de vandalism din timpul nopţii), dar şi refacerea elementelor de tâmplărie.
Conform legislaţiei, pentru lucrările la pereţi şi tâmplărie, Primăria Braşov va putea acorda o cofinanţare.