Dragoste de mamă. O tânără s-a luptat un an ca să-şi recâştige copiii luaţi de stat. Acum, tot ce îşi doreşte este să le ofere un Crăciun adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florentina Văsălagă este o tânără de 32 de ani  pe care viaţa a încercat-o deja de prea multe ori. A avut o copilărie nefericită, apoi a rămas orfană, iar anul trecut şi-a pierdut copiii din cauza unei neînţelegeri stupide. A luptat enorm pentru a-i recâştiga pe cei mici, iar acum tot ce-şi doreşte de Crăciun este să aibă un brad pentru cei mici şi o masă aşa cum au toţi românii.

Florentina este din judeţul Mureş şi a fost un copil chinuit. Provine dintr-o familie cu 13 copii şi a fost bătută crunt de tată. A rămas orfană de mamă la 16 ani şi tot atunci a plecat de acasă din Mureş. S-a urcat în primul tren care a oprit în gară şi aşa ajuns la Braşov. A muncit mereu şi nu a cerut nimănui nici măcar un colţ de pâine. Are aproape zece ani vechime pe cartea de muncă. Tot la Braşov şi-a întâlnit şi soţul care avea să-i dăruiască doi copii. Florentina îi iubeşte pe cei mici mai mult decât orice pe lume. Ionuţ are 3 ani, iar Nicoleta 4 ani.

Şi-a pierdut copiii din cauza unei neînţelegeri

Anul trecut, tânăra a trăit coşmarul vieţii ei când şi-a pierdut copiii. „Am avut multe necazuri la viaţa mea, iar anul trecut fratele meu a murit într-un accident de maşină. Eu a trebui să merg la proces la Mureş. L-am rugat pe vecinul la care eram angajată atunci să aibă grijă de copii până mă întorc eu. Când am ajuns la Mureş am aflat că procesul s-a amânat cu două zile, dar eu nu aveam bani să vin la Braşov şi să merg din nou la Mureş. Aşa că am rămas acolo. Când m-am întors acasă am aflat că vecinul anunţase Protecţia Copilului care îi luase pe Ionuţ şi pe Nicoleta. Am fost şocată, nici acum nu vorbesc cu el şi nu am înţeles ce a făcut acest gest“, povesteşte Florentina.

image

Salvare de la un om cu suflet

Tânăra nu cunoaştea bine legile României şi de frică nu s-a dus imediat să-şi recupereze copiii. Vecinul îi spusese că dacă merge va fi băgată la puşcărie pentru abandon. Florentina l-a crezut pe cuvânt şi timp de două luni a căutat o soluţie. Aşa a întâlnit-o pe Ana Ştirbeţ, o braşoveancă cu inimă mare care avea să devină ca o bunică pentru cei mici.

„Am vorbit cu doamna Ana şi i-am spus că nu vreau să merg la puşcărie. Ea a spus că nu este adevărat şi nu mă trimite nimeni la închisoare. Chiar s-a dus la Protecţia Copilului şi a vorbit pentru mine. Apoi am mers şi eu şi am cerut să mi se dea copiii înapoi“, mai povesteşte tânăra.

Nu a fost deloc uşor să convingă autorităţile care deja instituiseră măsură de plasament pentru cei doi copii. Florentina s-a angajat la o spălătorie auto, şi-a vizitat copiii, dar mai avea o mare problemă: nu avea buletin valabil şi niciun domiciliu stabil. Aici a intervenit din nou Ana Ştirbeţ. Femeia a luat-o în spaţiu, i-a făcut buletin şi chiar i-a oferit o cameră unde să stea împreunnă cu copiii.

„După ce am dovedit că am locuinţă şi am serviciu am primit copiii înapoi. Acum amândoi merg la grădiniţă. Ne descurcăm foarte greu, dar suntem împreună. Nu o să pot să-i mulţumesc niciodată destul doamnei Ana pentru ce a făcut pentru mine“, ami spune Florentina.

Bunică prin alianţă

Ana Ştirbeţ este acum ca o bunică pentru cei doi copii şi puţini sunt cei care înţeleg gestul ei atât de mare. „Şi copiii mei mă întreabă ironic „Ce-ţi mai fac nepoţii?“. Eu mi-am dorit să salvez aceşti copii. Mama lor îi iubeşte foarte mult. Munceşte toată ziua, iar când vine acasă face mâncare şi iau masa împreună. Având în vedere mediul în care a crescut Florentina, eu cred că a reuşit să se descurce, este o fată intelingentă “, spune Aşa Ştirbeţ.

Şi asistentul social care se ocupă de caz o laudă pe Florentina. „Avem destule cazuri triste, iar de Florentina pot spune că sunt mândră. Noi ajutăm cât putem, dar adevărata satisfacţie vine atunci când vezi cât se luptă o mamă pentru copiii ei şi cât sunt de fericiţi împreună“, a spus Diana Balaban.

Au nevoie de un Moş Crăciun cu suflet

Florentina şi copiii ei trăiesc din doar 700 de lei din care 400 se duc pe grădiniţa copilului. Mama lor munceste aproape non stop, are doar o singură zi liberă pe săptămână. Florentina şi-ar dori un Crăciun adevărat pentru ea şi copiii ei.

„Aş vrea să avem şi noi un brad împodobit. Cei mici nu au avut până acum un brad pentru nu ne-am permis. Aş vrea să avem ce pune pe masă. Ar fi minunat dacă ne-ar putea ajuta cineva pe viitor cu plata grădiniţei, ca să am bani să le cumpăr celor mici haine şi ghetuţe“, spune Florentina. Visul ei cel mare este să aibă o locuinţă doar a ei, dar nu îndrăzneşte să spere prea mult.

Cei mici îşi doresc jucării de Crăciun, dar nu au liste lungi aşa cum au majoritatea copiilor. Ionuţ îşi doreşte o maşină de poliţie, iar Nicoleta o păpuşă sirenă. Oamenii cu suflet care vor să îi ajute o pot suna pe Florentina la telefon 0736.119.259.

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite