FOTO Crăciun cu căldură în casă pentru bătrâna cu pensie de 7 lei. Lemne de foc de la o familie de musulmani de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbători cu bucurie în suflet pentru bătrâna cu pensie de 7 lei din Bărăgan. Odaia Elenei Smădu, din comuna Dichiseni, s-a umplut de daruri, după ce drama acesteia a fost prezentată de ziarul Adevărul.

Oameni cu suflet, impresionaţi de durerea şi sărăcia pe care le îndură mamaia Lenuţa, în vârstă de 80 de ani, au adus alimente, lemne de foc şi bani.

„Nici nu pot să cred că au sărit oamenii să mă ajute. E o minune de la Dumnezeu!”, spune bătrână cu lacrimi de fericire în ochi.

Din puţinul pe care îl au, câţiva oameni generoşi s-au gândit la bătrâna din Dichiseni, după ce povestea acesteia a fost prezentată de Adevărul la 1 decembrie.

Unii i-au dus chiar şi medicamente, iar o femeie draguţă i-a făcut cadou o candelă, să ţină aprinsă flacăra credinţei, pentru că doar cu speranţă în suflet poate alunga gândurile negre.

image

„De multe ori îmi doream să nu mai apuc ziua de mâine, acum parcă s-a luminat în jurul meu. Mai ales când văd câte lemne de foc am primit, îmi vine să strig de bucurie”, povesteşte bătrâna.

Lacrimi de mulţumire

Chiar la sfârşitul săptămânii, un transport cu lemne de foc a fost adus de o firmă din comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi, la rugămintea unei familii de origine musulmană care locuieşte la Londra. „Povestea bătrânei a trecut graniţele ţării. Prin intermediul Alinei Mihaela Bica, Sakina Houssain, din Londra, a donat 300 de lire. Banii au ajuns la noi şi i-am transformat în lemne: 4,5 metri cubi pentru a trece cu bine iarna”, spune Cornel Bulimej, responsabil cu transportul de la firma „Frasinul”.

Acesta este cel de-ai doilea transport de lemne, primul a fost trimis de Centrul de Dializă din Călăraşi. Mamaia Lenuţa nu mai are cuvinte de mulţumire. Sprijinită în două beţe, pentru că picioarele o dor la nesfârşit, stă în pragul casei şi zâmbeşte, în timp ce lacrimile îi curg. „Vă mulţumesc din tot suflet şi mă rog pentru sănătătea tuturor celor care mi-au adus daruri”. Atât mai poate să spună deoarece emoţiile nu o mai lasă să scoată un cuvânt.

image
image

La mamaia Lenuţa au venit mulţi oameni, iar ea s-a bucurat mult când i-au deschis uşa. Chiar dacă fiecare a adus ce a putut: ulei, orez, conserve de carne, zacuscă, ciuperci la borcan, portocale, bomboane sau fursercuri, bătrâna i-a primit pe toţi cu drag. „Nici nu ştiu ce să mai spun. Am primit şi bani prin mandat poştal, 7 milioane, îi pun bine să-i am de înmormântare. Că asta e, sunt bătrână, trebuie să mă gândesc şi la zile negre”, spune femeia.

Necaz după necaz

Cum necazurile nu ocolesc omul amărât, mamaia Lenuţa a mai trecut printr-o durere. Cumnatul său, tatăl nepoatei care o îngrijeşte, şi care locuia în aceeaşi casă cu ea, a murit în urmă cu o săptămână. Ion Coman, 80 de ani, paralizat şi cu un picior amputat, s-a stins după 4 zile de comă. „ Aşa a vrut Dumnezeu, i-a scurtat suferinţa, că tare se mai chinuia, săracu! Acum din ce avem trebuie să ne îngrijim să-i facem şi lui soroacele”, spune mamaia Lenuţa.

Chetă în diaspora

Şi alţi români care muncesc în străinătate s-au mobilizat pentru a-i face o bucurie bătrânei. Ramona Bărbulescu, o învăţătoare din Vâlcea, care trăieşte la Madrid de 14 ani, alături de fiica şi soţul său, a fost la fel de impresionată de povestea bătrânei din comuna Dichiseni, judeţul Călăraşi. “Alături de mai mulţi români care trăiesc în Spania am decis să ne implicăm în ajutorarea bătrânei. Suntem un grup de prieteni pe facebook, “Românii de pretutindeni”, şi ne-am gândit să deschidem un cont în care să se facă donaţii”, a spus Ramona. De asemenea, un alt român, stabilit în Suedia a promis că vine la Dichiseni cu daruri. Mesajele de ajutor nu au contenit să sosească la redacţia Adevărul. Zeci de români s-au arătat dispuşi să-i trimită femeii bani sau colete cu alimente.

image

Elena Smădu trăieşte de ani buni cu câţiva bănuţi. Văduvă, fără copii, bătrâna supravieţuieşte cu 7 lei. În fiecare lună, poştaşul îi bate la poartă şi-i aduce banii. Şapte hârtii de câte un leu. „Sunt puţini, cumpăr 7 pâini”, spune plângând Elena Smădu. Acum, datorită oamenilor de bine, va trece mai uşor peste iarnă. Are lemne de foc, lucrul cel mai important, şi de-ale gurii.

 

Vă recomandăm şi:

FOTO Viaţa bate filmul. Cum trăieşte o bătrână din Bărăgan cu o pensie de 7 lei

FOTO Oameni cu suflet. O mână de ajutor pentru bătrâna din Dichiseni cu pensie de 7 lei

FOTO Drama bătrânei cu pensie de 7 lei a trecut graniţa. În casa femeii mai supravieţuiesc doi suferinzi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite