Povestea surorilor alpiniste din Braşov care se întrec în recorduri mondiale. Cum au reuşit fetele să cucerească cei mai înalţi munţi ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crina Coco Popescu şi Dor Geta Popescu sunt două surori de record mondial. Sunt singurele din lume care au reuşit să escaladeze vârfuri de mii de metri altitudine, la vârste la care unii copii nici măcar nu au urcat vreodată pe un munte.

Pasiunea pentru alpinism şi escaladă vine însă familie. Tatăl fetelor, Ovidiu Popescu este un împătimit al muntelui şi al alpinismului. Imediat după ce s-a căsătorit, bărbatul, originar din Bucureşti, a decis să să se stabilească la munte. A ales Râşnovul şi a înfiinţat aici Clubul Montan Altitudine, un loc unde zeci de copii descoperă în fiecare an tainele escaladei şi ale ascensiunilor montane.

Pe munte de la vârste de grădiniţă

Cele două fete ale sale au urcat pe munte de la vârste fragede, dar nimeni nu s-a gândit atunci că vor deveni un fenomen mondial. Prima care a intrat în Cartea Recordurilor a fost Crina Coco Popescu (21 ani), care avea să devină o campioană a recordurilor mondiale şi cea mai de succes alpinistă din România şi din lume. „Pe Coco am dus-o prima dată pe munte, pe Vârful Omu când avea şase ani. Am ales un traseu cu strânci, un traseu mai de căţărare, care i-a plăcut foarte mult. Aşa a început Coco să urce pe munte, iar după mult antrenament, disciplină şi o voinţă de fier a început şi alpinismul de altitudine“, spune Ovidiu Popescu, tatăl fetelor.

image

Dore Geta Popescu (12 ani şi opt luni) a fost şi mai precoce decât sora ei. A urcat pe munte când nici măcar să vorbească nu ştia foarte bine. „Pe Geta am dus-o pe munte şi mai devreme. Am decis să îi serbăm ziua în care a împlinit 3 ani pe Vârful Postăvaru. Deşi era foarte mică a urcat pe jos. I-a plăcut foarte mult, a fost ambiţionată în timp de recordurile surorii ei şi şi-a dorit să meargă şi ea în expediţii. A reuşit să doboare câteva dintre recordurile mondiale de vârstă deţinute de sora ei“, mai spune Ovidiu Popescu.

Crina Coco Popescu deţine şapte recorduri mondiale

Crinei Coco Popescu (21 ani) deţine nu mai puţin de şapte recorduri mondiale de vârstă. Primul record l-a obţinut în 2007 când avea 12 ani şi jumătate şi a urcat pe vârful Vârful Ararat (5.137 de metri). Crina a fost prima alpinista din lume care a reuşit să termine circuitul Seven Volcanoes - cei mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente şi a intrat în Cartea Recordurilor în 24 ianuarie 2011.  Circuitul a fost început în anul 2008, când Coco avea 12 ani şi jumătate şi cuprinde vârfurile: Damavand (5.671 metri), Ojos del Salado (6.893 metri), Uhuru (5.895 de metri), Elbrus (5.642 de metri), Mt. Giluwe (4.368 metri), Pico de Orizaba (5.635 de metri)şi Mt. Sidley (4.285 de metri). Patru dintre ascensiuni au devenit recorduri mondiale de vârstă. Doi ani mai târziu, în 2013, a intrat din nou în Cartea Recordurilor când fost desemnată cea mai de succes tânără alpinistă din lume.

image

Crina Coco Popescu a început şi circuitul Seven Summits, escaladarea celor mai înalte de vârfuri de pe cele şapte continente. A reuşit să escaladeze şase dintre vârfuri, două dintre ascensiuni fiind şi noi recorduri mondiale de vârstă: ianuarie 2010, când avea 15 ani a escaladat Carstensz Pyramid (4884 de metri), cel mai înalt vârf din Australia şi Oceania şi ianuarie 2011 când avea 16 ani, a urcat Mount Vinson (4.892 de metri), cel mai înalt vârf din Antarctica.

Crina are şi un mare regret că nu a reuşit să escaladeze Everestul (8.848 de metri) şi să încheie şi acest circuit. În 2011 expediţia ei a fost întreruptă de o criză de apendicită, iar Crina a trebuit să renunţă. Apoi nu au mai fost fonduri pentru a relua expediţia.

Promovează Carpaţii României

Crina Coco Popescu îşi împarte acum timpul între pasiunea pentru munte şi facultate. Este studentă în anul II la Facultatea de Inginerie a Sistemelor de Energie Regenerabilă de la Braşov şi se ocupă de promovarea fumuseţilor montane ale României. Crina Coco Popescu a iniţiat circuitul Şapte Munţi din Grădina Carpaţilor şi a organizat excursii şi expediţii pentru amatorii de munte alături de colegii ei de la Clubul Altitudine. Acum se ocupă de tot de promovarea Carpaţilor autohtoni. „Îmi doresc să ajung şi pe Everest, dar acum  mă ocup de promovarea locurilor deosebite şi frumoase din Carpaţi. Organizez expediţii şi ascensiuni pentru cei pasionaţi de munte, iar în paralel merg la facultate. Am ales ingineria deoarece am fost mereu înclinată pe partea tehnică şi m-am gândit că dacă nu mă pot întreţine din pasiunea mea pentru munte, atunci să am o meserie cu ajutorul căreia să-mi pot susţine pasiunea. Le recomand tuturot tinerilor să îşi urmeze pasiunile oricare ar fi ele, să facă ce le place aşa cum am făcut şi eu. Şi bineînţeles să iasă în natură cât pot de mult. Pentru mine muntele este acasă“, spune Crina Coco Popescu.

Sora mai mică îi calcă pe urme

Dor Geta Popescu, sora Crinei a fost şi mai precoce şi a început să doboare recordurile de vârstă ale surorii ei mai mari. Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri), Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. Luna aceasta a obşţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

image

„Mă bucur pentru Geta că reuşeşte să îmi doboare recordurile. Sunt foarte mândră şi fericită pentru ea că este sora mea şi face ce-i place cu mare pasiune“, a mai spus Crina.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Deşi are doar 12 ani şi opt luni, Dor Geta Popescu are planuri ambiţioase de viitor.  Vrea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volvanoes şi Seven Summits. „Alpinismul de altitudine şi escalada mă definesc, mă fac să mă simt fericită şi împlinită. Faptul că opt alpinişti au încheiat Seven Volvanoes şi Seven Summits şi nicio alpinistă nu a realizat ambele circuite mă face să lupt pentru acest loc. Performanţa şi recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivaţiaa antrenamentelor şi pregătirii mele generale“, a spus Dor Geta Popescu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite