Avalanşă mortală în Retezat: şapte oameni au fost surprinşi de căderile de zăpadă, iar doi copii au murit. Alpinista Dor Geta Popescu este printre victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Hunedoara.
FOTO: ISU Hunedoara.

Doi copii au murit în Masivul Retezat în urma unei avalanşe produse sâmbătă după-amiază în zona Lacului Bucura. Aceştia se aflau într-un gup de şapte persoane surpinse de avalanşă. Printre victime se află şi alipinsta Dor Geta Popescu, potrivit Salvamont Hunedoara.

UPDATE 21.10 Toţi cei 56 de turişti, din munţii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la refugiul Genţiana. 

„Cele 5 persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt în prezent coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale. Din cauza condiţiilor meteorologice, s-a luat decizia ca misiunea de recuperare a celor două victime rămase la locul producerii avalanşei, să se reia în dimineaţa zilei de 23.04.2017, orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara”, a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.

UPDATE 20.10 Dor Geta Popescu (13 ani), alpinistă, se numără printre victime, a confirmat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont al Judeţului Hunedoara. Cealalătă victimă, Eric G., şi el pasionat de alpinism, se afla împreună cu tatăl său, a precizat şeful Salvamont Hunedoara, pentru adevarul.ro.

Alpinista din Braşov a primit recent premiul Sportivul Anului 2016, secţiunea Alpinism juniori, acordat de catre Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, ca o recunoaştere a două cele mai importante ascensiuni pe care le-am făcut anul trecut.Dor Geta Popescu (foto jos) a intrat şi în Cartea Recordurilor. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Are în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Denali este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits cucerit de Dor Geta Popescu (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina).

Dor Geta Popescu a fost desemnată alpinista anului 2016. FOTOArhivă Personală

UPDATE 19.40 Salvamontiştii care au urcat pe munte, în Retezat, pentru a-i ajuta pe turiştii surprinşi de avalanşă, confirmă decesul celor doi copii de 12 şi 14 ani. Salvatorii montani spun că şapte turişti au fost surprinşi de avalanşă, şi nu cinci, cum se crezuse iniţial, iar aceştia erau desprinşi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane. 

Toţi turiştii sunt în drum spre Cabana Genţiana. Ulterior, echipele de intervenţie vor merge până la locul avalanşei pentru a recupera cele două trupuri, operaţiunea fiind de durată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

„Ne-am lămurit şi noi, după ce am discutat cu cei din grup. Au fost şapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalanşă. Dintre cei şapte, trei au scăpat teferi, fără nicio leziune, doi au răni uşoare, câteva zgârieturi, iar doi copii au decedat. Cu toţii au experienţă montană şi erau bine echipaţi. A avut loc întâlnirea cu persoanele care au scăpat în urma avalanşei. Turiştii sunt, în acest moment, în drum spre Cabana Genţiana, unde li se va face o verificare medicală, chiar dacă vizual nu au leziuni. Apoi vor fi preluaţi de Poliţie”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

isu

Copiii decedaţi au rămas pe munte

„Din primele informaţii obţinute de la echipele Salvamont, care au ajuns spre locul indicat de către apelant, 5 persoane sunt rănite, acestea fiind preluate de către echipele Salvamont şi coborâte în siguranţă spre Refugiul Genţiana. Cei 2 copii, în vârstă de 13 ani, respectiv 14 ani, au rămas la locul producerii accidentului, echipele de intervenţie urmând să se deplaseze spre aceştia, decesul acestora putând fi confirmat oficial doar de către o persoană autorizată. Având în vedere condiţiile meteorologice şi stratul consistent de zăpădă afânată aşternut în ultima perioadă, intervenţia se va desfăşura pe parcursul mai multor ore, la această oră misiunea de salvare fiind în desfăşurare”, a informat Centrul Judeţea de Comunicare şi Informare Publică.

UPDATE: 16:00 Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, a declarat că pe traseu se aflau 51 de turişti, iar prezenţa lor în număr mare, deplasându-se în şir indian prin zăpada de peste un metru, a crescut riscul producerii avalanşei. Cinci dintre membrii grupului au fost surprinşi de avalanşă.Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au atras, de vineri, atenţia asupra pericolului „iminent” de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat. Salvamontiştii avertizau că stratul de zăpadă proaspătă care s-a aşternut în ultimele zile măsoară aproape un metru la altitudini mari şi în zonele de creastă. În plus, le recomandau turiştilor să rămână în apropierea cabanelor şi să evite traseele de creastă sau schiul de tură.

„S-a produs o avalanşă, care ne-a fost sesizată printr-un apel la numărul de urgenţă 112. Ni s-a comunicat faptul că cinci turişti au fost surprinşi de avalanşă şi că două persoane au decedat. Avem două echipe de jandarmi montani şi una de salvamontişti care se deplasează spre zona respectivă, Bucura – Poiana Pelegii, cea indicată ca loc de producere a avalanşei şi în momentul în care vom ajunge acolo vom avea mai multe detalii”, a declarat, pentru adevarul.ro, Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Hunedoara.

„Am primit un apel la 112, la 14:25, cum că două persoane au fost surprinse de o avalanşă în Munţii Retezat, pe traseul din Şaua Bucurii spre Vârful Peleaga. Cele două persoane sunt copii de 12 şi 14 ani. Au fost scoşi din zăpadă de ceilalţi. Deocamdată nu putem confirma dacă sunt decedaţi. Echipe de la Salvamont, Jandarmeria Montană, Pompieri şi Poliţe se deplasează spre locul respectiv”, a precizat, pentru adevarul.ro, maiorul Claudiu Iacob, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.


Zona în care s-ar fi produs avalanşa (FOTO: Lucian Ignat, octombrie 2016)

peleaga

Potrivit meteorologului ANM, Mihai Huştiu, riscul de avalanşă în zona munţilor Retezat a fost crescut la 5, încă de vineri, 21 aprilie, pe o scală de la 1 la 5.

Lacul Bucura, una dintre principalele atracţii turistice din Munţii Retezat, este situat la o altitudine de 2.040 de metri şi este înconjurat de numeroase vârfuri montane.


Zona Bucura - Poiana Pelegii FOTO negura-istoriei.blogspot.ro

bucura poiana pelegii FOTO negura-istoriei.blogspot.ro

Vă recomandăm şi:

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu

Marele baraj din Retezat a fost unul dintre cele mai importante proiecte energetice realizate în comunism. Statul român a cerut un împrumut de 50 de milioane de dolari Băncii Mondiale pentru a finanţa investiţia estimată la 250 de milioane de dolari, însă în notele secrete ale unor oficiali americani, proiectul era prezentat ca fiind unul extrem de dăunător pentru mediu.

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

Parcul Naţional Retezat nu a fost ocolit de firmele care exploatează lemnul, iar adesea organizaţiile de mediu şi societatea civilă au reclamat că au avut loc defrişări în aria protejată. Rapoartele Direcţiei Silvice confirmă tăierile din fondul forestier, dar reprezentanţii instituţiei şi cei ai Parcului Naţional retezat spun că nu există motive de îngrijorare.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite