Cum se petrece ziua de 1 Mai în afara României. Italienii, frați cu noi și la obiceiuri

0
Publicat:

1 Mai este una dintre sărbătorile cele mai importante din Italia, de care se bucură toată lumea. La fel ca românii, mulți italieni merg la mare sau la iarbă verde, dar și la manifestații.

Cea mai mare zonă verde din Perugia, pregătită de 1 Mai FOTO Ioan Buciumar
Cea mai mare zonă verde din Perugia, pregătită de 1 Mai FOTO Ioan Buciumar

1 Mai este una dintre cele mai importante sărbători și în Italia. Obiceiurile locuitorilor din Cizmă nu diferă de cele ale românilor, ba chiar, mai mult, au păstrat unele din perioadele în care socialiștii erau la putere și care existau și în România comunistă, dar adaptate la situația actuală din Europa de Vest.

În mai toate orașele mari din Italia au loc manifestații care aduc aminte de victimele accidentelor de muncă și atrag atenția autorităților și patronatelor asupra acestui aspect. Acestea amintesc de defilarea de 1 Mai, dispărută din România cu ani buni înainte de căderea comunismului.

De obicei, de 1 Mai rămânem în oraș, ne relaxăm, petrecem ziua împreună cu familia. Obișnuim să mergem în cel mai mare parc al orașului, unde sunt concerte, food-truck-uri și evenimente sportive. Uneori mai mergem și la mare, dar asta se întâmplă mai rar. Cei foarte tineri nu pierd, însă ocazia să profite de ziua liberă și dau o fugă până la mare”, spune Chiara, o profesoară universitară.

Marea, în topul preferințelor de 1 Mai

Cei mai mulți dintre italieni își doresc să petreacă 1 Mai la mare, mai ales că aici, în special în sud, temperaturile sunt apropiate de cele de la noi din sezonul estival, însă nu și anul acesta, când e mai rece. Chiar dacă este o țară în care distanța până la cea mai apropiată stațiune de pe litoral este mică, indiferent de orașul în care locuiești, nu toți reușesc să și ajungă. Unii muncesc, alții se gândesc că e foarte aglomerat și aleg alte variante.

Italia nu este deloc lipsită de distracții pentru cei care rămân acasă de 1 Mai. La Roma, în fiecare an există un concert gratis. Cel de anul acesta de la Circo Massimo se anunță unul de excepție, cu multe nume dintre cele prezente la Sanremo.

În toate orașele au loc petreceri în locurile cele mai frecventate. În Perugia, în principala zonă verde a orașului, unde se află și stadionul și cea mai mare sală a sporturilor, se strange, practic, tot orașul. Dimineața începe cu sport, apoi apar căruțele cu mâncare și băutură, iar imediat după prânz și artiștii care urcă pe scenă pe rând, până seara.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite