Brașovul, lider detașat la violența în școli. Inspector: „Monitorizăm și germenii actelor de violență”

0
0
Publicat:

Județul Brașov a raportat aproape 16% dintre actele de violență în școli din România. Inspectorii școlari spun că Brașovul raportează și germenii actelor de violență, de aceea este lider detașat.

Brașovul este lider detașat la violența în școli FOTO Adevărul
Brașovul este lider detașat la violența în școli FOTO Adevărul

Brașovul este lider detașat în ce privește numărul de acte de violență în școală, cu mai mult decât dublul numărului înregistrat de județul de pe locul al doilea. Nu mai puțin de un act de violență din șase raportate în școlile din România se petrece în județul Brașov, potrivit statisticilor oferite de Ministerul Educației.

Cu toate acestea, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brașov nu se arată îngrijorat și spune că nu există un mod unitar de înregistrare și raportare la nivel national, acesta fiind, de fapt, motivul pentru care juțul este lider detașat în aceste statistici.

Aproape 10.000 de cazuri de violență în școli au fost raportate în anul școlar 2021-2022, iar peste 1.500 dintre acestea s-au petrecut în județul Brașov. Situația se referă la unitățile de învățământ, de la clasele pregătitoare la a-XII-a și este vorba despre atacuri la persoană, atentate la securitatea unității școlare, la bunuri, dar și alte fapte de violență sau atentate la securitatea în spațiul școlar.

Solicităm lunar conducerilor unităților școlare să raporteze actele de violență petrecute în mediul școlar. Insistăm să fie raportat orice act de violență, oricât de neînsemnat pare la prima vedere, conștienți fiind că prevenția reprezintă cel mai eficient mod de combatere a acestora”, a precizat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov.

Brașovul raportează și „germenii actelor de violență”

Reprezentantul Inspectoratului spune că totul pornește de la o înțelegere diferită a definițiilor acestor acte de violență de la un județ la altul și, totodată, a modului de raportare a acestora de la un județ la altul.

„Noi insistăm să fie raportat orice act de violență, oricât de neînsemnat pare la prima vedere, conțtienți fiind că prevenția reprezintă cel mai eficient mod de combatere a acestui fenomen. Manifestăm toleranță zero față de actele de violență, indiferent de forma lor, uneori devenind „scrofuloși la datorie”, parafrazându-l pe Caragiale, contorizând chiar și germenii actelor de violență, considerându-i acte de violență”, a explicat Valentin Bucur motivul pentru care Brașovul raportează cele mai multe asemenea nereguli.

Pentru ca aceste statistici să fie unele reale, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brașov spun că vor solicita Ministerului Educației și Ministerului Administrației și Internelor să elaboreze un ghid al încadrării și raportării acestor acte de violență care să ofere inspectoratelor școlare posibilitatea să opereze cu aceeași unitate de măsură în astfel de raportări.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite