Organizaţia Salvaţi Copiii: Poliţia pentru Siguranţa Şcolară nu este unica soluţie pentru eradicarea violenţei. „Să ne uităm şi la agresor ca victimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că e important ca sprijinul să nu fie oferit doar victimei, ci şi agresorului, comportamentul acestuia fiind rezultatul unor probleme psihice care ascund, de fapt, abuzuri sau situaţii grave din familie.

În urma ultimelor cazuri de violenţă în rândul elevilor, ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat înfiinţarea Direcţiei pentru Siguranţa Şcoală, în cadrul Poliţiei Române. Prin acesta, autorităţile încercă să frâneze fenomenul de bullying şi al violenţei psihologice în şcoli. Poliţia pentru Siguranţa Şcolară nu este unica soluţie pentru eradicarea violenţei, atrage atenţia organizaţia Salvaţi Copiii România.

Medicii spun că e important ca sprijinul să nu fie oferit doar victimei, ci şi agresorului, comportamentul acestuia fiind rezultatul unor probleme psihice care ascund, de fapt, abuzuri sau situaţii grave din familie.

“În momentul în care situaţiile de violenţă extremă ajung în atenţia publicului, prima reacţie este destul de emoţională. Măsurile coercitive şi tot ce înseamnă punitiv la adresa agresorului devin emoţionale pentru oameni. Reacţiile sunt exact răspunsul prin violenţă la violenţă. Nu critic iniţiativa înfiinţării Poliţiei pentru Siguranţa Şcolară. Pur şi simplu, după ani de zile de experienţă, este clar că acest timp de agresiune şcolară are nişte resorturi şi nişte rădăcini intime extrem de tare legate de familie. Copilul abuzator este egal cu abuzatul. Este la fel de victimă. Agresorul este un dezechilibrat, care vede acest lucru în familie, este o victimă prin acest fapt. Terapia agresorului, prezenţa psihologilor în şcoli, felul în care dirigintele este legat de elevii din clasa de care răspunde sunt lucrurile asupra cărora  am atras repetat atenţia că trebuie să insistăm, să găsim soluţia de acolo”, a spus medicul Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timişoara.

Medicul Gafencu mai spune că rânduiala în şcoală nu trebuie să fie făcută de un factor extern, militarizat, pentru că elevul o va percepe doar ca o coerciţie.

„Copilul nu va percepe decât ca şi coerciţie intrând într-un cerc vicios şi neştiind pe unde să iasă din el. E important să nu privim ca victimă numai evidenta victimă a bullyingului. Să ne uităm şi la agresor ca victimă. În sensul acesta, nu găsim ca singură soluţie existenţa acestui tip de Poliţie de Siguranţă Şcolară. Trebuie să faci ceva, să-i asiguri psiholog, să-i asiguri terapie, să vezi ce se întâmplă în familie, să vezi poate nu are ce mânca, să vezi dacă nu e dependent de droguri”, a mai spus Mihai Gafencu.

Vă mai recomandăm:
 

VIDEO Fetele care au snopit în bătaie şi au umilit o elevă de 13 ani, audiate. Violenţele au stârnit revoltă

VIDEO Un nou film cu fetele agresoare din Târgu Jiu. Minoră de 14 ani, reţinută şi părinţi amendaţi
 

Tatăl fetei de 14 ani care a ajuns în arest după ce a agresat mai multe minore: „Mă duc eu în locul ei“ VIDEO

VIDEO Minora bătăuşă a fost eliberată din arest, însă a fost pusă sub control judiciar

Încă un caz de agresiune juvenilă în Târgu Jiu. Adolescent lovit cu furie de doi tineri VIDEO
 

Adolescentă bătută şi umilită în Deva sub privirile nepăsătoare ale colegilor săi, care au filmat agresiunea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite