Aeroportul de la Brașov, inaugurat. Este primul aeroport construit în România după 50 de ani VIDEO

0
Publicat:

Data de 15 iunie 2023 va rămâne una importantă în istoria Brașovului: a fost inaugurat Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în prezența mai multor membri ai Guvernului și altor personalități.

„Botezul” primului avion aterizat la Brașov FOTO Ioan Buciumar
„Botezul” primului avion aterizat la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Vreau să mulțumesc tuturor instituțiilor care s-au implicat în realizarea acestui aeroport, dar, nu în ultimul rând, poate în primul rând, vreau să mulțumesc familiei mele, vreau să le mulțumesc brașovenilor, care m-au adus în această situație. Să-l stăpâniți sănătoși și să avem cât mai multe îmbarcări de pe aeroportul nostru!” Acesta a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, desemnat ministru al Dezvoltării, la inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav.

Aeroportul de la Brașov este primul construit de la zero în România ultimei jumătăți de secol și este al treilea ca mărime, după Aeroportul Henri Coandă din Otopeni și Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca. 140 de milioane de euro a costat investiția, din care 115 milioane au fost din fonduri locale și 25 de milioane de la Guvernul României.

Primual avion care a aterizat pe aeroportul din Brașov FOTO Ioan Buciumar
Primual avion care a aterizat pe aeroportul din Brașov FOTO Ioan Buciumar

Adrian Veștea a ținut ca primul avion care aterizează la Brașov să fie unul al companiei naționale TAROM, astfel că membri ai Guvernului, ambasadorii Regatului Unit și Franței și Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, s-au numărat printre pasageri.

Plecată de la Otopeni la ora 7:30, aeronava pilotată de Cătălin Prunariu, fiul lui Dumitru Prunariu, a aterizat pe Aeroportul Ghimbav la ora 8:10, în aplauzele asistenței. 

Potrivit pilotului avionului, zborul a fost unul diferit de cele obișnuite. Cătălin Prunariu spune că, de obicei, zboară cu 800 de kilometri pe oră, însă, de această dată, a zburat cu doar 600 de kilometri pe oră, ca să nu treacă de Brașov, aflat în linie dreaptă la doar 120 de kilometri de București. Tot din acest motiv, aeronava s-a ridicat la doar 4.000 de metri.

Cu ocazia inaugurării aeroportului, Dumitru Prunariu a primit și titlul de cetățean de onoare al județului Brașov. El este de mai multă vreme cetățean de onoare al municipiului Brașov, ca și al altor localități și județe din România. La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu era primul român care ajungea în spațiu.

După ceremonialul religios oficiat de mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, oficialitățile au oferit declarații.

Vreau să vă asigur pe toți cei care ați trudit la acest aeroport că vă sunt recunoscător, vreau să le mulțumesc colegilor mei din actualul guvern, dar și din guvernele care ne-au acordat sprijin și au fost alături de noi în fiecare moment al acestui proiect”, a mai afirmat Adrian Veștea. 

Primul avion care a aterizat pe aeroportul din Brașov FOTO Ioan Buciumar
Primul avion care a aterizat pe aeroportul din Brașov FOTO Ioan Buciumar

Președintele Senatului, fost premier până în urmă cu doar câteva zile, Nicolae Ciucă, a vorbit și el despre importanța economică a realizării aeroportului.„Foarte importantă este relevența pe care acest aeroport o va aduce municipiului, județului și zonei. Este vorba de relevanța economică, este vorba de relevanța turistică, este vorba de relevanța aducerii Brașovului la un alt nivel de dezvoltare”; a precizat Nicolae Ciucă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite