Câți ani de închisoare a primit marinarul ucrainean care a ucis un conațional în Portul Brăila. Cum și-a motivat crima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au pronunțat un prim verdict în cazul ucraineanului Yaroslav Puyko, care și-a ucis un conațional în urma unui conflict spontan. Criminalul a încercat să fugă din România imediat după comiterea faptei, dar a fost prins la Iași.

 Yaroslav Puyko FOTO IPJ Brăila
Yaroslav Puyko FOTO IPJ Brăila

Tribunalul Brăila l-a condamnat la 7 ani de închisoare pe ucraineanul Yaroslav Puyko, un bărbat de 32 de ani, pentru omor și trecere frauduloasă a frontierei. Procurorii au efectuat urmărirea penală și au întocmit rechizitoriul după două luni și 2 săptămâni de la comiterea crimei. Decizia instanței nu este definitivă.

Fapta a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie 2023, la bordul unei nave sub pavilion internațional ancorată în portul Brăila.

Între Yaroslav Puyko și un coleg din echipaj a izbucnit un conflict pornit de la faptul că victima l-ar fi jignit frecvent, spunându-i că nu merită postul de mecanic pe navă și nici banii pe care îi primește.

„După servirea mesei a avut un dialog cu R. D., chiar în cabina acestuia, în cadrul căruia i-a cerut să înceteze să-l mai jignească și să-l mai amenințe și să încerce să aibă împreună o relație civilizată. Cu toate acestea, victima l-ar fi înjurat, motiv pentru care inculpatul a plecat din cabina sa”, se menționează în rechizitoriu.

Lovit în cap cu un topor

Pentru că fusese din nou jignit, Yaroslav Puyko și-a pierdut cumpătul. S-a înarmat cu un topor și s-a întors în cabina victimei, unde a profitat de faptul că aceasta dormea și a lovit-o în cap de mai multe ori cu un topor și apoi în brațul drept.

Chiar dacă nu mai dădea semne de viață, criminalul a luat o șurubuleniță și l-a lovit pe conaționalul său în partea dorsală de mai multe ori.

„La bordul navei se afla un topor care aparținea victimei R. D., și pe care acesta îl folosea pentru a tăia oase și carne de vită, așa cum reiese din declarațiile inculpatului și ale membrilor echipajului.

Luând acel topor, inculpatul P. Y. s-a întors în cabina lui R. D., pe care l-a găsit dormind, moment în care i-a aplicat repetate lovituri cu partea ascuțită a toporului la nivelul capului și al brațului drept. Întrucât victima încă mai mișca, i-a aplicat mai multe lovituri în partea dorsală cu o șurubelniță pe care a găsit-o în cabina victimei”, au stabilit anchetatorii.

A aruncat arma crimei în Dunăre

Criminalul a încercat să scape de cadavru și de hainele pline de sânge ale victimei, aruncându-le în santina navei. 

„După exercitarea acțiunii de ucidere, inculpatul a ridicat un capac aflat în podeaua cabinei și a aruncat cadavrul într-o încăpere (santina navei) aflată sub cabină, cu capul în jos, rămânând însă cu picioarele în afara santinei, poziție în care a și fost găsit de organele de urmărire penală. Tot în santina navei, inculpatul a aruncat și obiectele de vestimentație ale victimei, cu care a încercat să șteargă sângele care se scursese în cabină de la cadavru”, detaliază procurorii.

Ulterior, a aruncat în Dunăre toporul, șurubelnița și hainele cu care era îmbrăcat la momentul crimei și a fugit.

„Inculpatul Y.P. a aruncat toporul, șurubelnița și obiectele sale de vestimentație în fluviul Dunărea, fapt pentru care nu au mai fost identificate nici cu ocazia cercetării locului faptei și nici ulterior”, mai spun anchetatorii.

Prins după trei zile

Criminalul a coborât de pe navă și a dispărut, fiind dat în urmărire națională. Polițiștii au instituit filtre și au folosit un câine de urmă pentru prinderea lui, iar după trei zile l-au găsit la Iași, bărbatul de 32 de ani fiind imediat încarcerat.

„În această seară, cetățeanul ucrainean în vârstă de 32 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de omor şi trecerea ilegală a frontierei, a fost depistat de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, ca urmare a informaţiilor operative oferite în timp real de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila, în municipiul Iaşi.

În aceste momente, bărbatul urmează a fi preluat de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila în baza unui mandat de aducere şi prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Activitatea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale", au transmis reprezentanții IPJ Brăila.

Tribunalul Brăila a emis un mandat de arestare pe numele cetățeanului ucrainean, care a fost prelungit de mai multe ori de la data comiterii crimei. Dacă va fi găsit vinovat, Yaroslav Puyko riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite