Spitalul în care a murit Alexandra primește dotări de top. CJ cheltuiește milioane de euro pentru a-i spăla imaginea

0
Publicat:

Consiliul Județean Botoșani dă 5 milioane de euro pentru a spăla imaginea Spitalului Județean. Încă din vara anului trecut, unitatea sanitară a fost zguduită de scandaluri cu ecouri la nivel național. Cel mai cunoscut este legat de moartea Alexandrei, tânăra mamă moartă la Maternitate.

Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani FOTO Adevărul
Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani FOTO Adevărul

Spitalul Județean Mavromati din Botoșani a ajuns faimos la nivel național după două scandaluri cu ecouri naționale. Isprăvile de la „Mavromati“ au ținut capul de afiș al presei naționale, în cazul Alexandra și în dosarul șpăgilor la angajare.

Pentru a spăla imaginea spitalului, reprezentanții Consiliului Județean Botoșani bagă milioane de euro în unitatea sanitară. Toate cu speranța că serviciile se vor îmbunătăți substanțial. 

An negru pentru sănătatea botoșăneană

Anul 2023 a fost un an marcat de scandaluri grave, la Spitalul Județean Mavromati, scandaluri soldate cu demisii, concedieri și dosare penale.

Primul dintre acestea a izbucnit în luna august 2023. Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, mamă a trei copii și însărcinată cu al patrulea, ajungea la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului acuzând dureri abdominale și sângerări.

Deși a cerut cu disperare ajutorul medicului de gardă, inclusiv prin mesaje, acuzând dureri cumplite și o stare de rău, nimeni nu a intervenit pentru Alexandra. Tânăra a murit în chinuri a doua zi dimineață. Familia ei a făcut publice mesajele și a acuzat medicul de gardă că a lăsat-o efectiv să moară. Au urmat anchete peste anchete - mai ales la presiunea a mii de botoșăneni care au ieșit în stradă la proteste.

Cazul a fost anchetat de Poliție și apoi declinat procurorilor botoșăneni. Direcția de Sănătate Publică a desfășurat la rândul său o anchetă. Medicul de gardă, cercetat penal, a fost concediat de spital. Scandalul a dus la schimbarea conducerii unității spitalicești.

Directorul interimar Angel Călin, membru PSD și fără experiență în domeniul sanitar, a demisionat. Angel Călin a stat la conducerea spitalului fix o lună de zile, înlocuind pe Doina Caba, fostul manager, economist de profesie. În locul lui Angel Călin a fost numit director al spitalului Monica Adăscăliței, un medic de urgență, cu experiență.

În luna decembrie 2023, la numai trei luni de la cazul Alexandra, izbucnea un nou scandal la „Mavromati“. Procurorii DNA au descins la spital într-un caz grav de corupție și trucare a concursurilor privind angajarea personalului medical și nemedical. Au fost reținuți 15 angajați, printre care și fostul director Doina Caba, dar și medici, asistenți șefi, personal administrativ.

Așa cum reiese din ancheta DNA, în perioada 2018-2023, s-a dat șpagă pentru obținerea de posturi în spital, fiind trucate concursuri pentru angajarea pilelor.

Și la începutul anului 2024, spitalul a intrat în atenția publicului național când o femeie s-a plâns că a găsit gândaci în salonul unde se afla internată cu un copil, la Pediatrie. 

Onoare spălată cu 5 milioane de euro

Șefii de la Consiliul Județean Botoșani spun că au găsit o metodă pentru a spăla imaginea Spitalului Județean. Mai precis, i-au acordat cel mai mare buget din istoria unității spitalicești: nu mai puțin de 5 milioane de euro. Suma a fost aprobată odată cu bugetul Consiliului Județean pe anul 2024, într-o ședință extraordinară.

„Sperăm că acestor eforturi pe care le facem să ni se alăture toți factorii din sistemul sanitar, fiecare pe linia lui de competență, pentru a oferi botoșănenilor cele mai bune servicii medicale și să îndreptăm imaginea nefavorabilă spitalului”, a precizat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Acești bani vor fi folosiți pentru dotări și aparatură, dar și pentru documentația necesară investițiilor majore ale spitalului, precum noul ambulatoriu și extinderea, rebilitarea și modernizarea secției de oncologie, a corpului F dar și a Secției de Psihiatrie.

„Propunerile de investiții pentru anul 2024 sunt dotările independente care înseamnă aparatură, paturi de spital, maşini de spălat, aparat de radiologie, aparat EKG, injectomatice, necesarele conform referatelor colegilor, plus cheltuielile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate (SF)“, a precizat Monica Adăscăliței, directorul spitalului. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite