Arestări la Spitalul Județean din Botoșani. Zece șpăgari rămân după gratii 30 de zile. Vindeau posturile pe mii de euro
0Zece dintre cele 11 persoane reținute în scandalul șpăgilor și al concursurilor trucate de la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani au fost arestate pentru 30 zile. Ele sunt acuzate de luare de mită și trafic de influență. Printre aceștia se află foști directori, medici și asistenți medicali.

Miercuri, 13 decembrie 2023, a avut loc la Botoșani percheziții și audieri maraton într-un dosar de corupție și trafic de influență la Spitalul Județean Mavromati Botoșani. Foști directori, medici, asistenți, funcționari sunt acuzați de DNA de implicare în luare de mită, trafic de influență și trucare a concursurilor la angajare. Inițial, 11 persoane au fost reținute, iar patru au ajuns sub control judiciar. Cele 11 persoane reținute în acest dosar au fost prezentate instanței de judecată, la Tribunalul Suceava, joi după-amiază, 14 decembrie 2023, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au admis cererea și au dispus trimiterea după gratii, preventiv, pentru 30 de zile, pe 10 dintre cei 11 inculptați prezentați cu cerere de arestare preventivă.
„Admite în parte propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava privind arestarea preventivă a inculpaţilor: Caba Doina, Crîșmaru Coca Stela, Focșa Mirela Gabriela, Tatarcan Adrian Silvian, Andronache Niculina Cristina, Caliniuc Liliana Laura, Sărban Anca Cornelai, Preda Marinela, Malancea Claudia şi Vîrlan George Marian”, se arată în motivarea instanței.
Majoritatea capetelelor de acuzare sunt legate de luare de mită, de trafic de influență, dar și de dezvăluirea de informații care nu erau destinate publicului tocmai pentru obținerea de foloase materiale. De exemplu, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati, Doina Caba este acuzată de opt infracțiuni de luare de mită, dar și de trafic de influență și folosire a unor informații care nu era publice pentru obținerea de bunuri. Există informații prin care fosta directoare ar fi strâns în jur de 80.000 de euro din mită.
Mită și trafic de influență
Spitalul Județean Mavromati din Botoșani este zguduit de un nou scandal. După ce o mamă de 25 de ani a murit în chinuri la Secția de Obstetrică și Ginecologie, procurorii DNA au dat în vileag o caracatiță a corupției.
Angajații și intermediarii luau mită pentru a face angajări, transferuri sau promovări în sistemul sanitar botoșănean. Interceptările atașate la dosar scot la iveală detalii halucinante, dar și tarifele mitei practicate de cei acuzați.
15.000 de euro un post de asistentă
Așa cum reiese din stenograme dar și din sursele din anchetă, tradiția șpăgilor era adâncă înrădăcinată la Mavromati, iar tarifele pentru un post în sistem erau indexate conform inflației sau evoluției pieței.
De exemplu, în 2019, un post de asistent medical costa în jur de 8.000 de euro. Prețul a crescut de-a lungul timpului la 10.000 de euro, pentru ca în 2023 să atingă pragul de 15.000 de euro.
Pe secțiile unde se câștiga un salariu mai frumos, șpaga era și mai mare. Până și posturile de spălătoreasă erau taxate, candidatul trebuind să ofere și 5.000 de euro pentru a intra să lucreze în spălătoria spitalului.
Postul de îngrijitor sau brancardier costa între 5.000 și 7.000 de euro. De multe ori, banii nu erau suficienți. Trebuia găsit și un intermediar, adică „o pilă“, care să pună o vorbă bună și să facă legătura pentru șpagă. Una dintre condiții era și promovarea examenului scris, pentru a nu da de bănuit, cu nota 7, pentru ca mai apoi, la celelalte probe să se intervină în favoarea candidatului.
„Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”
Candidații, dar și o parte a oamenilor din sistem erau revoltați de sistem, dar pentru un post atât de bine plătit la spital era dispuși să facă sacrificii. Unii ajungeau și pe la cămătari să-și poată angaja nevestele ca asistente, infirmiere sau oriunde în sistemul bugetar.
„Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(...) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă.
Posturile scoase la concurs erau puține și de multe ori, așa cuma arată detaliile din anchetă era mare bătaie pe ele, evident o luptă a șpăgilor. Mai ales că oamenii erau conștienți că fără să dea, nu au nicio șansă, chiar dacă sunt bine pregătiți.
„Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă.
În plus, oamenii știau deja și cine sunt cei care fac jocurile. Adică cei care fac lucrurile să meargă, intermediarii.
„Deci cheia și lăcata erau Mirela, Cristina și cu Coca, deci toate aranjamentele. Să o vezi pe Cristina cum umbla și căra și când era la poartă, când era înapoi.(...) Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari... și salariu frumos”, discutau alții.