O nouă şansă pentru copii cu autism. O asociaţie de părinţi de la Botoşani a inaugurat un spaţiu de activităţi şi terapie pentru autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiul pentru terapie şi activităţi de la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Spaţiul pentru terapie şi activităţi de la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani a reuşit să amenajeze şi să inaugureze un spaţiu de activităţi şi terapie vital pentru pentru copii cu autism. Este singurul spaţiu de acest fel din Botoşani şi este o încununare a eforturilor asociaţiei din ultimii trei ani.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare a copilului de natură neurobiologică şi care apare până la vârsta de 2 ani. Copii atinşi de această cumplită tulburare, prezintă deficienţe de socializare şi comunicare iar în unele cazuri comportament violent şi auto-agresiv ducând la o pierdere treptată a abilităţilor. 

Lupta cu autismul poate fi câştigată dacă se intervine la timp, iar copilul beneficiază de multe ore de terapie, fiind recomandate chiar 8 ore pe zi. În mare parte însă mulţi copii din România nu reuşesc să beneficieze de astfel de terapii şi nici de centre specializate. 

O mână de părinţi cu copii bolnavi de autism din Botoşani au decis să lupte pentru ajutorarea celor mici. După trei ani, au reuşit să obţină sprijinul autorităţilor şi au reuşit să deschidă singurul centru de activităţi şi de terapie pentru copii cu autism din judeţul Botoşani.

Două camere cât o lume întreagă

Părinţii constituiţi în Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism au inaugurat vineri dimineaţăa, primul centru de activităţi şi terapie pentru copii din judeţul Botoşani, situat în municipiul Botoşani în apropierea bisericii Sfântul Spiridon. Preşedinta asociaţiei Gabriela Ivan la rândul său mamă de copil cu autism spune că este un moment istoric şi că de fapt odată cu această inaugurare, copii cu autism din Botoşani au primit o şansă în plus pentru recuperare. 

”Terapia şi activităţile specifice pentru copii cu autism sunt esenţiale. De ele depinde salvarea acestor copii. Ne bucurăm că am reuşit să punem pe picioare, cu sprijinul autoriăţilor acest centru. Este o adevărată victorie”, spune Gabriela Ivan. Mai precis acest centru este format din două camere, un hol şi grup sanitar, special amenajate pentru copii cu autism.

 Aici sunt aduse jocuri specifice pentru terapia copiilor şi locul unde beneficiază de ajutor de specialitate. Spaţiul este destinat pentru 32 de copii cu autism înscrişi la centru. În total sunt 9 terapeuţi pe diferite specializări care vor petrece ore întregi jucându-se şi angrenând copii în diferite activităţi terapeutice destinate recuperării.

Fonduri de la Primărie şi acţiuni de caritate

Amenajarea centrului inclusiv reparaţiile şi mobilierul au fost obţinute de la autorităţile publice sau din sponsorizări. Totodată plata terapeuţilor a fost realizată cu ajutorul Primăriei şi Consiliului Local Botoşani. Mai precis prin şedinţa de Consiliul Local din luna august la iniţiativa Primăriei au fost alocaţi 27.000 de lei pentru cinci luni. 

Totodată au fost făcute şi donaţii dar şi participări la evenimente caritabile cu strângeri de fonduri. La inaugurare oficială de astăzi, au participat autorităţile locale, iar parlamentarii Tamara Ciofu şi Doina Federovici au adus cadouri de Moş Nicolae, copiilor cu autism.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Un bistriţean şi-a „donat“ ziua de naştere pentru un scop nobil. Contravaloarea cadourilor a ajuns la copiii cu autism

Savant la cinci ani: băieţelul autist cu puteri telepatice, care a învăţat deja şapte limbi străine

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite