Fostul preşedinte CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, arestat preventiv. Fostul baron local a fost purtat în cătuşe şi acuzat în faţa magistraţilor de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, la cererea procurorilor DNA. Ţurcanu este acuzat de trafic de influenţă, după ce i-a făcut vilă socrului cu banii unui afacerist, căruia i-a promis în schimb contracte grase cu statul.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Tribunalului Suceava, la propunerea procurorilor DNA. Ţurcanu a fost ridicat de acasă, pe 22 martie şi după o reţinere de 24 de ore, a fost prezentat magistraţilor suceveni, care au decis să-l mai ţină după gratii. 

Fostul preşedinte CJ, este acuzat de trafic de influenţă, bănuit că i-a ridicat socrului o vilă pe banii unui afacerist, în schimbul unor contracte substanţiale cu statul. 

Omul de afaceri, Marcel Bârsan, dispus să cumpere influenţa lui Ţurcanu, cu vilă, televizoare şi perdele, este şi el anchetat de DNA pentru cumpărare de trafic de influenţă. Fiindcă a recunoscut întreaga afacere în faţa procurorilor, denunţându-l pe Ţurcanu, Bârsan a fost scutit de arest preventiv.

Cum să cumperi cu banii statului, vilă şi televizor

Anchetatorii au scos la iveală afacerile lui Florin Ţurcanu şi mai ales modul cum se folosea de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru a face tot soiul de afaceri. Mai precis procurorii DNA susţin că Ţurcanu ar fi cerut lui Marcel Bârsan, patronul firmei Cornells Floor, să-i ridice o vilă, să o amenajeze şi să o mobileze. Nu au fost uitate nici perdele sau televizoarele. 

Lucrările de amenajare s-ar fi ridicat la peste 272.000 de lei. În schimbul vilei, trecută pe numele socrului său, cu beci, televizoare şi perdele, Ţurcanu i-a promis omului de afaceri contracte cu statul, intervenind în perioada 2013-2014, în timp ce era preşedinte al Consiliului Judeţean, pe lângă funcţionarii instituţiei. 

”În schimbul execuţiei lucrărilor respective, inculpatul Ţurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiaşi judeţ, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.”, se arată într-un comunicat al DNA. Totodată i-a mai promis lui Bârsan şi câştigarea unei licitaţii pentru o lucrare cu fonduri europene. Anchetat de procurorii DNA, Florin Ţurcanu, a negat totul. De cealaltă parte Marcel Bârsan, afaceristul implicat a recunoscut toată afacerea.

Probleme cu legea

Acestea nu sunt singurele probleme cu legea pe care le are Florin Ţurcanu. Fostul preşedinte CJ mai este cercetat de DNA într-un dosar de trafic de influenţă şi de instigare la abuz în serviciu, tot pentru fapte din 2012-2014, cât  a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. De altfel Ţurcanu, şi-a pierdut funcţia, la începutul anului 2015, după ce a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

DNA face ravagii în politica botoşăneană. Liderii celor mai importante partide cercetaţi sau audiaţi de procurorii anti-corupţie

Fostul baron de Botoşani, Florin Ţurcanu, acuzat că a favorizat o firmă pentru ca aceasta să presteze servicii pentru PNL la alegerile prezidenţiale

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite