Fostul preşedinte al CJ Botoşani, reţinut pentru 24 de ore. Florin Ţurcanu e acuzat că a făcut o vilă pe banii unui afacerist în schimbul unor contracte cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean dar şi al filialei judeţene PNL, Florin Ţurcanu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Suceava, care au pus în mişcare şi acţiunea penală împotriva acestuia. 

Decizia a fost luată după ce încă de dimineaţă au avut loc percheziţii la vila unde locuia familia Ţurcanu dar şi la sediul Consiliului Judeţean. Ţurcanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, faptă săvârşită în perioada cât era şef al Consiliului Judeţean Botoşani.

Casă ridicată în schimbul unor contracte cu statul

Ancheta DNA a scos la iveală, detalii stupefiante privind activitatea fostului baron de Botoşani şi presupusele sale afaceri cu agenţi economici. Mai precis acesta i-ar fi cerut omului de afaceri Vasile Marcel Bârsan,patron la firma Cornell’s Floor, să facă o vilă trecută pe numele socrului lui Florin Ţurcanu dar şi sume de bani în schimbul asigurării afaceristului unor contracte grase cu statul. Infracţiunea ar fi avut loc în perioada 2013-2014, când Ţurcanu era şef al Consiliului Judeţean Botoşani.

„În perioada iunie 2013 - septembrie 2014, inculpatul Ţurcanu Florin, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, a pretins şi primit de la inculpatul Bîrsan Vasile Marcel sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţie şi amenajare executate la un imobil ce aparţinea unei rude a primului.Cheltuielilor respective, în cuantum de 272.906,16 lei, li se adaugă şi cele privind achiziţionarea unor aparate şi bunuri de uz casnic. 

În schimbul execuţiei lucrărilor respective, inculpatul Ţurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiaşi judeţ, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.”, se arată într-un comunicat DNA. Mai mult decât atât Ţurcanu i-a mai promis lui Bârsan că-şi va folosi influenţa şi în cazul unui contract cu finanţare europeană.

Ţurcanu şi problemele cu legea

Fostul preşedinte CJ mai este anchetat şi într-un alt dosar unde este acuzat de DNA, tot de trafic de influenţă şi mai ales tot prin atribuiri preferenţiale de lucrări sau încheieri de contracte prestări servicii. Ţurcanu a şi fost condamnat la 6 luni de închisoae cu suspendare pentru fals intelectual. Miercuri, Ţurcanu va fi prezentat Tribunalului Suceava, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Fostul baron de Botoşani, Florin Ţurcanu, acuzat că a favorizat o firmă pentru ca aceasta să presteze servicii pentru PNL la alegerile prezidenţiale

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, audiat la DNA. Cum asigura baronul local contracte preferenţiale şi cum îşi trăgea comisioane

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite