Cel mai bun din lume la Științele Pământului. Daniel Malanca din Botoșani este olimpic de carieră și rămâne să studieze în țară

0
Publicat:

Daniel Malanca din Botoșani a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională Științele Pământului. El este absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu“ și are un palmares impresionant.

Daniel Malanca (în centrul imaginii, cu ochelari) a obținut medalia de aur SURSA Arhiva personală
Daniel Malanca (în centrul imaginii, cu ochelari) a obținut medalia de aur SURSA Arhiva personală

Este pentru al doilea consecutiv când echipa României se întoarce cu rezultate excepționale de la Olimpiada Internațională Științele Pământului, o competiție puternică la care participă elevii din toate țările lumii.

Anul acesta olimpiada a avut loc în India, în perioada 20-26 august 2023. Au participat peste 172 de elevi din 29 de țări. Echipa României, formată din opt elevi selecționați de la licee din toată țara, a participat la proba principală - Data Mining Test (DMT), dar și la alte probe opționale.

Iar rezultatele României au fost excepționale: două medalii de aur și două medalii de argint. Unul dintre cei doi medaliați cu aur, și efectiv unul dintre cei mai buni elevi din lume este Daniel Malanca, un tânăr din municipiul Botoșani.

„M-am pregătit mult pentru olimpiadă“

Daniel Malanca a terminat, anul acesta, clasa a XII-a, la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Botoșani, un liceu de elită din nordul Moldovei. Pe parcursul liceului, Daniel a urmat cursurile profilului Real, fiind pasionat de știință și informatică.

Daniel mărturisește că s-a pregătit mult pentru această competiție.

„Eu m-am așteptat la un rezultat bun. M-am pregătit mult pentru olimpiadă. Nu știam ce competiție o să am acolo, dar mă așteptam să obțin un rezultat bun“, a precizat Daniel Malanca. 

Obținerea medaliei de aur la Olimpiada Internațională Științele Pământului nu a fost o surpriză foarte mare pentru cei care l-au pregătit pe tânărul botoșănean, mai ales că acesta era un obișnuit al olimpiadelor școlare, cu rezultate foarte bune, încă din perioada gimnaziului.

Daniel a ales să studieze la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Pentru olimpiadă, Daniel Malanca a fost pregătit de profesorii Aurelian Pintilie, Cătălina Mitelu, Constantin Cugeanu și Gabriel Cimpoieșu. Pentru această competiție, Daniel s-a pregătit la fizică, chimie, geografie și biologie. Cel de-al doilea elev din echipa României care a obținut medalia de aur la această olimpiadă este David Andrei Vlad, elev în clasa a XI a la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău. 

Conducerea Colegiului Național „Mihai Eminescu“ din Botoșani a precizat, de altfel, că Daniel Malanca a fost deja admis la Universitatea Politehnică din București, în baza rezultatelor obținute la olimpiadele naționale de profil, pe parcursul anilor de liceu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite