Cea mai longevivă competiție de informatică aplicată din România. Își trimite câștigătorii la facultate FOTO

0
Publicat:

Olimpiadei Naționale de Inovare și Creație Digitală - InfoEducație este cea mai longevivă competiție de informatică aplicată din România. Câștigătorii concursului vor intra fără examen la orice facultate tehnică din țară.

Elevi pasionați de informatică FOTO Lucian Bălărie
Elevi pasionați de informatică FOTO Lucian Bălărie

Colegiul Național „Unirea” din Focșani va găzdui în perioada 24 – 29 iulie 2023, cea de-a 30-a ediție a Olimpiadei Naționale de Inovare și Creație Digitală - InfoEducație.

Aceasta este cea mai longevivă competiție de informatică aplicată din România pentru elevii de liceu cu aptitudini în domenii ale tehnologiei ca software, aplicații web, programare roboți și creație multimedia.

Anul acesta s-au înscris 162 de participanți din 28 de județe, la care am putea adăuga și cei 50 de membri ai comisiei, în total peste 200 de persoane implicate în proiect.

În laboratorul de informatică FOTO Lucian Bălărie
În laboratorul de informatică FOTO Lucian Bălărie

„Copiii care vin aici nu sunt, ca să spun așa, performerii pe care noi îi vedem în filme. Sunt elevi obișnuiți care creează proiecte speciale. Sunt acei butonari, dacă vreți, cei care știu informatică, dar nu excelează în competițiile normale de informatică. Practic, sunt elevi obișnuiți puși în niște situații mai puțin obișnuite, sunt copii care iau o secvență de cod și o adaptează sau creează ei înșiși cod. Mai mult, o să vedeți că sunt proiecte care sunt valabile în lumea business-ului, deci ele deja aduc bani pentru ei”, a declarat pentru „Adevărul“ profesorul Emil Onea, cel care a creat în 1994 acest concurs pentru pasionații de calculatoare.

Elevi și profesori pasionați de informatică FOTO Lucian Bălărie
Elevi și profesori pasionați de informatică FOTO Lucian Bălărie

De-a lungul anilor, Olimpiada Națională „InfoEducație” a căpătat din ce în ce mai mult avânt, concursul beneficiind de participarea elevilor din aproape întreaga țară, ba chiar și din Republica Moldova. A devenit pe parcurs o rampă de lansare pentru mulți specialiști în IT&C , contribuind la dezvoltarea profesională a elevilor. Poate și din acest motiv o parte dintre copii vin pe cheltuiala familiilor la Focșani pentru a participa la olimpiadă.

„Inițial a fost de fapt o simplă mișcare făcută în privat, ca să zic așa. Ea nu avea, știu eu, întinderea aceasta, nu era finanțată. O făceam din fonduri proprii, cum puteam. Apoi am convins Ministerul Educației să o finanțeze și vreau să mă laud cu chestia asta, doamna Ecaterina Andronescu ne-a ajutat să oficializăm acest concurs”, a mai adăugat profesorul Emil Onea.

Reuniți la Focșani de pasiunea pentru informatică FOTO Lucian Bălărie
Reuniți la Focșani de pasiunea pentru informatică FOTO Lucian Bălărie

Un alt lucru foarte important legat de această olimpiadă născută la Focșani este faptul că premianții (câștigătorii locurilor I, II, III și câteva mențiuni) vor intra la orice facultate tehnică din România fără examen.

Este încă o dovadă că Olimpiada „InfoEducație” primește acum atenția și privilegiile unui concurs de talie națională.

Mai mult, profesorul Onea a dezvăluit că începând de anul viitor, alături de cele cinci secțiuni câte sunt în prezent (Web, Roboți, Multimedia, Educațional, Utilitar), va apărea o categorie nouă axată pe inteligența artificială.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite