Cât de profitabilă este cazarea refugiaților ucraineni. La Botoșani, localnicii au primit o jumătate de milion de euro de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazarea ucrainenilor, refugiați în județul Botoșani, s-a dovedit a fi destul de profitabilă pentru localnici. Mai ales pentru cei care dețineau imobile mari sau mai multe case. Un botoșănean a făcut 32.000 de euro cu cazarea ucrainenilor, în doar două luni, banii venind de la stat. 

Refugiați ucraineni FOTO Adevărul
Refugiați ucraineni FOTO Adevărul

Războiul din Rusia și Ucraina a adus valuri de refugiați ucraineni, pe teritoriul statului român. Una dintre cele mai tranzitate zone a fost județul Botoșani aflat în imediata apropiere a graniței cu Ucraina. Cazarea refugiaților ucraineni s-a dovedit a fi o activitate destul de profitabilă pentru o parte a gazdelor din municipiul Botoșani.

Și asta în condițiile în care statul român plătește câte 70 de lei pentru cazarea și masa fiecărui refugiat din Ucraina.

Cei mai câștigați au fost cei cu imobile mari, cu multe camere sau chiar cei cu mai multe case, unde puteau caza cât mai mulți ucraineni. Publicația botosaneanul.ro spune, pe baza datelor oficiale că numai cazarea refugiaților, la persoane fizice, a costat în total, numai la nivelul județului Botoșani, jumătate de milion de euro. Adică echivalentul cazării a 190 de refugiați ucraineni.

32.000 de euro în două luni, neimpozitabili

Botoșănenii din municipiul reședință de județ cu mai multe spații de cazare au avut de încasat sumele cele mai frumoase. Practic, cu cât erau mai mulți ucraineni cazați, cu atât mai mulți bani veneau de la statul român.

Un caz concret prezentat de aceeași publicație botoșăneană arată că numai o singură persoană care a găzduit 36 de ucraineni în perioada de flux maxim a refugiaților, primește de la statul român nu mai puțin de 32.000 de euro. În plus, aceste sume nu sunt impozitabile.

Propriu-zis, cererile pentru decontare cazării ucrainenilor, pentru municipiul reședință de județ, se depun la Primăria Botoșani, cu numărul refugiaților trecut pe propria răspundere.

Cea mai mare sumă solicitată în municipiul Botoșani, pentru decontare, este de 18.000 de lei, într-o singură lună, pentru cazarea a nouă refugiați, în primăvara lui 2022. În total, numai pe municipiul Botoșani din martie anul trecut până la începutul acestui an, statul român a decontat pentru cazarea refugiaților ucraineni, la persoane fizice, peste 2,3 milioane de lei (adică aproximativ o jumătate de milion de euro. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite