Vinul de coacăze, leacul pentru anemie produs de o bistriţeancă după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este recunoscut faptul că multe produse naturale reuşesc să substituie cu succes medicamentele. Este şi cazul vinului de coacăze, un tratament excelent pentru anemie, ne asigură Sânmărtean Maria, care-l produce alături de familie de câteva generaţii bune.


Sânmărtean Maria din Jelna produce vin de când se ştie, una dintre licorile care prind viaţă anual în gospodăria sa fiind un adevărat tratament pentru anemie. Este vorba despre vinul de coacăze, pe care femeia îl produce de câteva generaţii. Aceasta îşi aminteşte că atunci când era copilă îi urmărea pe părinţii săi cum îl produceau şi tot atunci a aflat despre beneficiile pentru sănătate ale acestei licori.

„Se adună coacăzea, se spală, se curăţă de puful acela, după care se macină. După ce s-a măcinat se pune în apă şi zahăr şi se lasă la fermentat şi când se desface pe marginea butoiului, înseamnă că sunt fermentate ca şi la borhotul de ţuică. Se strecoară prin multe tifoane şi se pune în butoi,” ne explică femeia.

Licoarea stă cel mai bine în butoi de lemn, de preferabil de dud. Deşi procedeul pare lung şi anevoios, doamna Maria spune că nu este mai complicat decât prepararea vinului din clasicii struguri. Peste o săptămână au nevoie fructele pentru a fermenta.

Potrivit producătoarei, dintr-un kilogram de coacăze se produc în jur de 350, maxim 380 grame de vin. Pentru o producţie de 200 de litri de vin pe an, familia Sânmărtean este nevoită să adune peste 500 de kilograme de coacăze.

Femeia, care trebăluieşte fără neîncetare în timp ce ne vorbeşte, deşi nu se mai află la prima tinereţe, pare să ştie foarte bine şi la ce ajută licoarea, căutată în special de cei care suferă de anemie.

„Se foloseşte la copiii mici trei zile una după alta, dimineaţa şi seara câte o căniţă înainte de mâncare cu jumătate de oră, iar la adulţi tratamentul durează 7 zile. Este foarte bun pentru tratament, completează medicamentele. Ajută la întărirea organismului,” precizează Maria Sânmărtean.

Specialiştii par să îi dea dreptate producătorului din Jelna, susţinând că vinul de coacăze completează necesarul de fier din organism, este bogat în vitamina C, întăreşte imunitatea şi intensifică circulaţia periferică slabă, dar curăţă şi sângele de toxine şi colesterol. Ajută de asemenea la tratarea reumatismului sau a gutei.

Vă mai recomandăm:

FOTO Bistriţeanul care a lăsat tâmplăria pentru apicultură şi surprinde cu specialităţi precum miere cu kiwi confiat, cătină sau migdale

FOTO Tratamentul unei artiste handmade: cu un ac şi o hârtie îi vindecă pe oamenii cu boli psihice


 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite