FOTO Bistriţeanul care a lăsat tâmplăria pentru apicultură şi surprinde cu specialităţi precum miere cu kiwi confiat, cătină sau migdale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotu Grigore, la târgul de primăvară FOTO: Bianca Sara
Cotu Grigore, la târgul de primăvară FOTO: Bianca Sara

Cotu Grigore este un bistriţean de 32 de ani care după ce s-a ocupat ani buni de tâmplărie şi-a abandonat meseria de bază pentru a se apuca de apicultură, în ciuda faptului că nu ştia mai nimic despre acest domeniu. În câţiva ani însă a ajuns să-şi surprindă cumpărătorii cu miere cu kiwi confiat, cătină, nucă sau migdale.


Bistriţeanul a început aventura apicolă în urmă cu 10 ani, constatând că meseria de tâmplar nu îi aduce venituri suficiente. A început cu 2-3 familii de albine pentru consum propriu, mergând în paralel şi cu tâmplăria, până când a constatat că şi apicultura îi poate da o stabilitate financiară. Acum îşi foloseşte îndemânarea de tâmplar pentru a confecţiona lăzi şi alte obiecte necesare albinelor.

A intrat în acest domeniu neavând niciun fel de experienţă în domeniu, bazându-se exclusiv pe sfaturile apicultorilor mai experimentaţi. După 10 ani a ajuns la peste 100 de familii, care i-au şi permis o diversificare a produselor oferite spre vânzare.

Investiţiile le-a făcut în timp şi tot în timp susţine bistriţeanul că a ajuns să facă şi profit din „alergatul după flori”, care începe încă de la mijlocul lunii mai. Pe timp de iarnă, Grigore ţine albinele în localitatea componentă Unirea, la doi paşi de municipiul Bistriţa, iar vara ia drumul muntelui unde caută diferite flori sau copaci.

Întreaga cantitate de miere o comercializează la târguri, unde ştie că este întâmpinat de oameni care caută o miere de calitate şi nu falsurile care au invadat supermarket-urile. Nici nu a încercat să îşi plaseze produsele în supermarket-uri, pentru că piaţa este suficient de mare încât să nu aibă nevoie de ele.

Deşi majoritatea apicultorilor merg pe varianta clasică de miere, bistriţeanul a încercat câteva combinaţii, care au îmbogăţit gustul, dar au venit şi în sprijinul sănătăţii. 

Printre specialităţile cu care se mândreşte este mierea de mană, fiind singura miere care nu conţine polen, acesta fiind „înlocuit” de nenumărate săruri. Aceasta costă 50 de lei kilogramul şi se extrage doar o dată la 3-4 ani. Este recomandată persoanelor care sunt alergice la polen.

Cea mai deosebită combinaţie, „inventată” chiar de către bistriţean, este mierea cu fructe confiate, printre care se numără: kiwi, banane, merişoare sau migdale. Cea mai căutată rămâne însă mierea cu cătină, datorită aportului de vitamina C. Pe taraba bistriţeanului poate fi găsită şi mierea cu propolis, lăptişor de matcă, tinctură de propolis, miere cu nucă sau alune.

Întrebat dacă românii mai consumă miere, Cotu Grigore concluzionează:

apicultor bistrita 6
Românii au început să cumpere miere, mai ales de la noi producătorii. Piaţa mierii este destul de vastă, iar cu produsele din magazine consumatorii s-au cam ars.


Apicultorul mai precizează şi că pentru un profit care să-ţi permită o viaţă mai mult decât decentă ai nevoie de 400-500 de familii şi multă putere de muncă, întrucât albinele necesită grijă atât iarna, cât şi vara.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite