VIDEO Cum a luat-o Tibi Uşeriu la goană în iadul alb de la Cercul Polar după ce a primit o informaţie falsă. „Aha, deci voi mă minţiţi ca să mă protejaţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Uşeriu a postat pe Facebook prima poză făcută chiar în timpul competiţiei de la Cercul Polar FOTO: Facebook Tibi Uşeriu
Tibi Uşeriu a postat pe Facebook prima poză făcută chiar în timpul competiţiei de la Cercul Polar FOTO: Facebook Tibi Uşeriu

Cu degerături la un deget şi la o temperatură de -37 de grade, Tibi Uşeriu a parcurs mai bine de 340 de kilometri dintre cei 617 kilometri ai cursei de la Polul Nord.

Tibi Uşeriu continuă să conducă teribilul ultramaraton de la Cercul Polar. În cele trei zile care au trecut de la startul ultramaratonului 6633 Arctic Ultra, românul a reuşit să parcurgă mai bine de 340 de kilometri din cei 617 ai cursei. Planul sportivului a fost să parcurgă 100 de kilometri pe zi şi să facă pauze scurte de odihnă. 

Cursa a început pe data de 8 martie, la ora locală 10.30 (n.r. - 19.30 - ora României), şi se poate termina cel târziu pe 16 martie. Concurenţii au la dispoziţie 216 de ore pentru a parcurge cei 617 de kilometri. La ediţia din 2017, Tibi Uşeriu a câştigat ultramaratonul de la Polul Nord, considerat cel mai dur din lume, după ce a parcurs distanţa de 564 de kilometri (n.r. - distanţa s-a modificat în 2018) în 158 de ore şi 25 de minute. Doar 7 dintre cei 18 concurenţi înscrişi în 2017 au reuşit să termine maratonul, atunci când au avut la dispoziţie 191 pentru a parcurge distanţa. 

Cursa se desfăşoară în nordul extrem al Canadei, între Eagle Plains Hotel şi Tuktoyaktuk.

„Acum am trecut de jumătate. M-am încadrat cu cu suta pe zi (n.r. 100 de km parcurşi în 24 de ore), deci planul merge, dar, no, o fost cam naşpa noaptea asta, m-am odihnit acolo, în punctul ăla 4 ore, mi-o pus şi la deget, că mi-o degerat degetul mare de la piciorul stâng, mi-o tăiat un pic”, a precizat sportivul, într-o convorbile telefonică cu fratele său, Alin. 

În acest moment, Tibi Uşeriu are un avans de 11 ore faţă de al doilea clasat, irlandezul Patrick O`Toole. Temperatura pe care trebuie să o înfrunte sportivii se menţine la media la -37 de grade. 

În ciuda condiţiilor vitrege şi a problemelor de sănătate, bistriţeanul rămâne optimist, făcând chiar un selfie din timpul cursei, care ajuns pe pagina sa de Facebook. 

Sportivul pare să intre în fibrilaţii când se gândeşte că un alt maratonist este pe urmele sale. Cameramanul român care îl însoţeşte pe Tibi i-a spus atletului că irlandezul aflat pe locul secund în cursă se află la doar 4 kilometri în spatele lui.

„Cameramanul Mircea Gherase, întrebat de către Tibi la ce distanţă de el e irlandezul, îi zice ca e la 4 km în spatele lui. Gherase, dacă îl duci acum la notar, dă în scris ca l-am trimis pe marte, nu pe terra, atât de bulversat este de condiţiile meteo de acolo. Ei bine, Tibi pleacă din CP4, ne sună şi ne întreabă la ce distanţă e irlandezul în spatele lui, iar când îi zicem că are un avans de 7 ore faţă de irlandez, exclamă: «Aha, deci voi mă minţiţi ca să mă protejaţi!», după care o ia la goană, să nu îl ajungă irlandezul... Cei care aţi urmărit cursa şi anul trecut, poate mai ţineţi minte cum Tibi a fugit jumătate de cursă de un canadian care nu exista... Degeaba i-am tot zis că nu e nici un canadian în urma lui, nu avrut să creadă şi a tot fugit de el. Uite aşa se câştigă cursele“, au relatat cei de la Tăşuleasa Social, organizaţia non-profit din care face parte şi Tibi Uşeriu, pe pagina oficială de Facebook.

Susţinătorii românului spun că tocmai această idee că cineva este pe urmele sale îl ajută să câştige cursele. În 2017, sportivul fugea de un canadian care nu exista, convins fiind că acesta îi suflă în ceafă.

    Video: Tăşuleasa Social

Ceilalţi români au abandonat în prima zi

Tibi Uşeriu este singurul sportiv din istoria competiţiei care a câştigat-o de două ori şi are şanse reale să vină acasă cu al treilea titlu. În cursă au intrat patru români, însă trei au abandonat competiţia încă din prima zi, de vină fiind în cazul a doi dintre ei vântul puternic.

Primul care a abandonat a fost Avram Iancu, care a suferit o accidentare şi s-a retras după 77 de kilometri. A urmat Levente Polgar, care a fost nevoit să apase pe butonul de SOS de la GPS, după ce a fost aruncat de 4 ori cu tot cu sanie de vântul puternic. Florentina Iofcea a abandonat şi ea din cauza vântului, care i-a cauzat degerături în zona ochilor.

Anul acesta 6633 Arctic Ultra a ajuns la ediţia cu numărul 10, organizatorii invitându-i pe 5 dintre câştigătorii de anii trecuţi pentru a lua parte la competiţie. Tot anul acesta, traseul s-a schimbat, fiind cu câţiva zeci de kilometri mai lung decât în 2017. 

Tibi Uşeriu plănuieşte să participe, peste doar o lună şi jumătate, la o altă competiţie aflată pe lista celor mai dure dn lume – Maratonul Everestului. Tocmai din acest motiv, sportivul plănuia să nu îşi forţeze prea tare corpul în timpul 6633 Arctic Ultra.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Planul nebunesc al lui Tibi Uşeriu pentru a câştiga cursa de la Cercul Polar: „Dacă tăt am rămas sângurul român, măcar să ţân io steagul“

Tibi Uşeriu este singurul român rămas în cursa de la Cercul Polar. Cum îşi spulberă bistriţeanul principalul adversar, care „a îndrăznit“ să-i conteste primul loc

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite