FOTO VIDEO A început Arctic Ultra, cea mai dură competiţie din lume, cu patru români la start. Avram Iancu a abandonat după primul punct de control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Startul a fost dat joi dimineaţa (ora Canadei). În plan apropiat - sportivul Polgar Levente din Aiud. Foto: Facebook/ 6633 Arctic Ultra
Startul a fost dat joi dimineaţa (ora Canadei). În plan apropiat - sportivul Polgar Levente din Aiud. Foto: Facebook/ 6633 Arctic Ultra

Cea mai dură competiţie din lume, 6633 Arctic Ultra a început joi seara, 8 martie, la ora 20.30 (ora României), în nordul îngheţat al Canadei, în apropiere de Cercul Polar. La start s-au aflat patru români: Tibi Uşeriu, Avram Iancu, Polgar Levente şi Florentina Iofcea. Tibi Uşeriu conduce încă de la început competiţia.

UPDATE 12.30: Concurentul Avram Iancu a abandonat după primul punct de control, la nord de Cercul Polar. Primele informaţii susţin că ar fi vorba despre o accidentare. În Canada este noapte la această oră. 

___________________________________________

Patru români, între care o femeie, au luat startul Maratonului 6633 Arctic Ultra, care se desfăşoară între 8-17 martie. Între cei patru reprezentanţi ai României se numără şi Tibi Uşeriu, cel care a câştigat ediţiile din 2016 şi 2017. Ceilalţi temerari sunt Avram Iancu, cunoscut pentru traversarea înot a Canalului Mânecii sau parcurgerea, tot înot, a Dunării, precum şi Floretina Iofcea (româncă stabilită în Canada) şi Polgar Levente, din Aiud, primul sportiv cu dizabilităţi acceptat la acest ultramaraton.

Pagina oficială a competiţiei anunţă faptul că Tibi Uşeriu conduce competiţia, urmat de un irlandez şi alţi doi români: Avram Iancu şi Polgar Levente. În cursul dimineţii de vineri, 8 martie, (ora României), aceştia urmau să treacă de Cercul Polar. La start erau -18 grade Celsius, dar pe parcursul maratonului de 618 kilometri temperatura poate ajunge până la -50 de grade.

top arctic ultra

Clasarea concurenţilor la primul punct de control, la Cercul Polar

arctic ultra

Polgar Levente din Aiud, înainte de start. Foto: Facebook/ 6633 Arctic Ultra

Cu excepţia lui Tibi Uşeriu, niciunul din ceilalţi români nu a mai participat la Maratonul 6633 Arctic Ultra, care este considerat cel mai dur din lume. Toţi cei patru s-au înscris în cursa cea mai grea, cea de plus 350 de mile. Florentina Iofcea este stabilită în Canada, locuieşte în Aurora, aproape de Toronto, şi este prima româncă ce va lua startul la Maratonul 6633. În această vară plănuieşte traversarea Canadei de la est la vest (7.831 km), performanţă cu care speră să intre în Cartea Recordurilor. La rândul său, Polgar Levente (37 de ani) este originar din Aiud şi este prima persoană cu dizabilităţi din lume care este acceptată la Maratonul 6633 Arctic Ultra. El şi-a pierdut braţul drept într-un accident de tren pe când avea doar 6 ani. Are la activ mai multe participări în maratoane ultra şi este şi voluntar Invictus. 

romani start arctic ultra

Avram Iancu, Tiberiu Uşeriu, Florentina Iofcea şi Polgar Levente, cei patru români de la 6633 Arctic Ultra

Sportivul consideră că lipsa unei mâini nu va fi un dezavantaj pentru el. ”Mâneca de la mâna lipsă o voi folosi ca pe un buzunar în care voi păstra alimente şi alte obiecte necesare. Este ceva în plus teoretic pentru mine. Este un buzunar mai special. Voi bloca mâneca jos şi voi băga, unde aş fi avut mâna, lucrurile importante, să nu stea în frig. Toate celelalte va trebui să le car în sanie, pe o distanţă de 618 de kilometri”, a declarat Polgar Levente, înainte de a pleca din România. Ediţia din acest an a “6633 Arctic Ultra” va fi mai lungă cu aproape 70 de kilometri decât cea de anul trecut. ”Toţi avem şanse egale, nimeni nu are o şansă în plus sau în minus, indiferent de cine vorbim. Nu se ştie ce îţi poate rezerva ora, frigul, noaptea. Orice accidentare e posibilă, lucruri pe care nu le dorim nimănui. Eu voi trage animalic. Nu mă duc acolo să mă menajez. Am ştiut că e foarte greu când m-am înhămat, mi-am dorit cursa aceasta”, a completat Levente Polgar, care este convins că poate termina cursa.

    

Avram Iancu, din Petroşani, este cunoscut pentru acţiunile sale temerare prin înot: traversarea Canalului Mânecii şi parcurgerea Dunării de la izvoare şi până la vărsare. Anul trecut s-a decis să încerce şi Maratonul 6633, astfel că va completa echipa României în cursa de plus 350 mile. Pe lista de start s-au aflat doi concurenţi pentru cursa de 120 mile, patru pentru cursa de plus 120 mile şi 23 pentru cea mai dificilă, cea de plus 350 mile. Ediţia din 2018 a Maratonului 6633 Arctic Ultra este cea de-a zecea. 

arctic ultra

Cursa de plus 350 de mile este estimată a se încheia în 17 martie, la Tuktoyaktuk, după un itinerariu care include atingerea Cercului Polar în primele 23 de mile. În total vor fi parcurse 383 de mile până la linia de sosire (circa 617 kilometri, cu 57 mai mulţi decât în 2017). În 2016, Uşeriu a câştigat Maratonul 6633 Arctic Ultra în 173 de ore şi 40 de minute şi a avut de înfruntat temperaturi chiar şi de minus 62 de grade Celsius. La start s-au mai aflat atunci doi români – Vlad Tănase şi Andrei Roşu – care au terminat la egalitate pe poziţia a treia. La ediţia din 2017 a maratonului din Canada, Uşeriu a câştigat cu timpul de 158,25 ore. În total, în cele nouă ediţii ale Maratonului 6633 Arctic Ultra doar 25 de competitori au încheiat cursa.

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite