O şcoală cu 1.250 de copii stă de doi ani cu cabinetele şcolare nou-nouţe închise. Calvarul autorităţilor locale cu angajarea medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două cabinete medicale sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie FOTO: Bianca Sara Gavrilă
Cele două cabinete medicale sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie FOTO: Bianca Sara Gavrilă

Liceul „Radu Petrescu” din comuna bistriţeană Prundu Bârgăului are de doi ani un cabinet de medicină generală şi unul stomatologic. Cele două stau închise de când au fost finalizate, pentru că unitatea de învăţământ nu poate angaja doi medici şi doi asistenţi.

În anul 2016, Primăria Prundu Bârgăului a terminat două cabinete medicale destinate elevilor care învaţă de la Liceul „Radu Petrescu”. Unul este de medicină generală, iar altul de stomatologie.

Cele două cabinete au sală de aşteptare cu scaune şi canapele, toaletă, vestiar pentru medic şi sunt dotate cu aparaturi şi mobilier corespunzătoare. Nici măcar materia primă şi medicamentele nu lipsesc.

Cele două cabinete au costat 100.000 de lei şi au fost finanţate din bugetul comunei Prundu Bârgăului. 

Ar trebui să deservească cei 1.250 de elevi ai liceului, începând cu cei de la grădiniţă şi până la cei de la liceu. De asemenea, cele două cabinete ar putea deservi întreaga vale a Bârgăului, adică câteva mii de elevi.

Deşi au fost finalizate în anul 2016, cele două cabinete medicale stau închise. Asta pentru că Ministerul Sănătăţii refuză să înfiinţeze două posturi de medic şi două de asistent medical. În aceste condiţii unitatea de învăţământ nu poate să angajeze medic şi stomatolog pentru cabinete.

Pentru a realiza cele două cabinete medicale, culmea, Primăria Prundu Bârgăului s-a consultat cu Ministerul Sănătăţii şi a respectat toate cerinţele impuse. Acum, acelaşi minister refuză să înfiinţeze şi bugeteze posturi pentru ca acestea să funcţioneze.

cabinete medicale bistrita 3

Elevii au la dispoziţie inclusiv o sală de aşteptare cu fotolii şi canapea unde pot aştepta până să intre la medic FOTO: Bianca Sara Gavrilă

„Acesta este motivul pentru care noi am încercat să facem aceste cabinete. Fiind atâţia copii, de multe ori ne confruntăm cu diferite probleme şi am făcut solicitări la medicii de familie din comună, dar niciodată nu am avut un răspuns afirmativ şi i-am dus la urgenţă”, a explicat primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan. 

Pentru orice cădere de calciu sau accidentare la sport, cadrele didactice ale liceului sunt nevoite să apeleze la SMURD. Aceste mici probleme de sănătate pe care le au elevii s-ar putea rezolva mult mai uşor, cu o vizită la medicul unităţii. 

Scrisoarea pierdută

Din 2016, în fiecare an, atât Primăria Prundu Bârgăului, cât şi Instituţia Prefectului şi Direcţia de Sănătate Publică trimit adrese la Ministerul Sănătăţii în care cer înfiinţarea acestor posturi.

Prezentă luni la Bistriţa, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a precizat că nu cunoaşte situaţia şi că nu a primit nicio sesizare în acest sens. Aceasta a explicat că pentru ca posturile să fie bugetate trebuie să se facă o proiecţie de buget, iar acest lucru nu se poate face în mijlocul anului. Nici ministrul nu a dat un termen de rezolvare a acestei probleme.

cabinete medicale bistrita 2

Din 2016, primarul Doru Crişan corespondează cu ministerul, fără rezultat. A adunat un dosar de acte, cu sesizări făcute şi răspunsuri primite FOTO: Bianca Sara Gavrilă

„Am făcut solicitarea în 2016, la Ministerul Sănătăţii, am primit răspuns că nu este buget pentru posturile respective. Am continuat în anul 2017 şi ni s-a răspuns la fel că nu sunt fonduri pentru anul 2017. În fiecare an am trimis solicitare la Ministerul Sănătăţii, inclusiv anul acesta. Dar de fiecare dată am primit răspuns că nu este buget pentru posturile respective”, a mai spus primarul Doru Crişan. 

În ultimii ani, acesta a adunat un dosar plin cu corespondenţa dintre primărie şi Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei şi cu actele şi aprobările care i s-au cerut. 

Vă mai recomandăm:

Un internat din provincie bate la condiţii căminele marilor universităţi. Hainele murdare sunt aduse gratuit spălate şi uscate la uşa elevilor

Elevii unui liceu din Ardeal îşi susţin şcoala vânzând fructe şi legume. „Ne acoperim cheltuielile şi facem profit“

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite