Un internat din provincie bate la condiţii căminele marilor universităţi. Hainele murdare sunt aduse gratuit spălate şi uscate la uşa elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele au mobilier nou şi sunt dotate inclusiv cu un mini-frigider FOTO: Gavrilă Sara Bianca
Camerele au mobilier nou şi sunt dotate inclusiv cu un mini-frigider FOTO: Gavrilă Sara Bianca

Internatul Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Beclean reuşeşte să le ofere elevilor săi condiţii mai bune decât pot căminele marilor universităţi. Printre serviciile gratuite de care au parte elevii se numără şi spalatul şi uscatul hainelor  şi lenjeriilor de pat.

Internatul Colegiului Naţional „Petru Rareş” funcţionează încă din 1982. În 2013, în urma unui proiect pe fonduri europene, internatul a fost reamenajat total. Lucrările au costat 3 milioane de lei şi au venit prin Programul Operaţional Sectorial.

Acestea au fost gata în 2015. Proiectul nu a inclus şi dotarea camerelor de internat, însă prin efortul şcolii şi a Primăriei Beclean, în 2016, elevii deja aveau tot ce le trebuie pentru a nu mai fi nevoiţi să facă naveta zeci de kilometri, zilnic, până la şcoală şi înapoi. 

„Au fost schimbate în totalitate acoperişul, reţelele electrice, termice. Reabilitarea a inclus şi izolarea termică. În total sunt 45 de camere pentru locuit, 4 săli de lectură, 4 oficii, o sală de spălare a rugelor, cabinet medical şi cabinet psihologic”, explică directorul colegiului Cristian Nicula.

Momentan, în cele 45 de camere locuiesc 65 de elevi şi 9 profesori. Cadrele didactice au preferat internatul colegiului, în detrimentul chiriei. Camerele sunt de 1,2, 3 sau 4 persoane, însă majoritatea elevilor preferă să stea grupaţi, câte 2-3.

internat beclean 2

Fiecare cameră are baie proprie cu WC , chiuvetă şi duş FOTO: Gavrilă Sara Bianca 

„Cei mai mulţi sunt din localităţile mai îndepărtate, însă în ultima vreme au început să vină şi din comunele mai apropiate. Cererea a început să crească după reabilitare. Mulţi copilaşi care sunt din localităţi mai apropiate şi ar avea posibilitatea să facă naveta, aleg să rămână. Au pedagog cu ei pe tot parcursul zilei, în afara orelor de curs. Au aici toate condiţiile”, completează directorul unităţii de învăţământ. 

În camere, elevii au parte de paturi noi, saltele noi, un mini-frigider, Wi-Fi gratuit, o chiuvetă, un birou, dulap pentru haine. De asemenea, fiecare cameră este dotată cu o baie, cu toaletă, chiuvetă şi duş. 

Li se spală hainele şi lenjeria gratuit 

Elevii au acces şi la cantina şcolii, dar au parte şi de servicii care ar face invidioşi studenţii din căminele marilor centre universitare. În taxa de 100 de lei pe care o plătesc lunar pentru cazare, intră şi curăţatul hainelor.

Astfel, elevii dau hainele murdare angajaţilor internatului, care în două ore le aduc la uşa camerei curate şi uscate.

„Avem o cameră unde sunt maşini de spălat, uscător şi în două ore le sunt predate înapoi hainele sau lenjeriile de pat, ce duc la curăţare”, spune Cristian Nicula.  

Vă mai recomandăm:

Liceul de la sat cu două medii de 10 la Bacalaureat. Cazul este unic în România

Elevii unui liceu din Ardeal îşi susţin şcoala vânzând fructe şi legume. „Ne acoperim cheltuielile şi facem profit“

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri