La doar 18 ani, Roxana Lăpuşte, cea mai tânără coregrafă din ţară, şi-a calificat echipa de majorete la Campionatul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Lăpuşte are doar 18 ani şi este fascinată de mai mulţi ani de dansul de majorete. A fost autodidactă şi a ajuns să facă pentru echipa sa coregrafii care au impresionat juriul de la România Dansează, dar şi pe instructorii de la Campionatul Naţional, unde a urcat pe podium şi a primit şansa de a participa la Campionatul European de Majorete.

Aparent, Roxana Lăpuşte este o adolescentă normală de nici 19 ani care se pregăteşte de BAC. Aceasta însă a reuşit ce nu au reuşit profesorii de sport cu experienţă care au pe mână echipe de majorete: să îşi califice grupul la Campionatul European de Majorete.

Încă de când era în şcoala generală, Roxana Lăpuşte, din comuna bistriţeană Lechinţa, practica cu plăcere sportul. După câţiva ani buni de handbal, în primul an de liceu a abandonat echipa şi s-a îndreptat spre dans, dar nu orice dans, ci de majorete, un stil relativ nou în România.

Roxana a început în urmă cu doi ani cu 13 fete având sprijinul conducerii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, care a pus la dispoziţia tinerei sala de sport doar cu condiţia ca un profesor să supravegheze întreaga activitate, de frica unor accidentări.

Roxana spune că a fost autodidactă şi a învăţat din mers secretele celui mai popular dans al americanilor. Problema cea mai mare a ridicat-o lipsa de mobilitate a majoretelor, componentele echipei fiind în mare parte amatoare. Pentru a putea introduce în coregrafiile sale şi elemente spectaculoase, Roxana a apelat şi la gimnaste şi gimnaşti, care au însoţit trupa la competiţiile din ţară.

„Încet, încet am început să deţin mai multe informaţii. Am participat şi la câteva workshopuri şi am făcut şi cursurile de instructor”, precizează Roxana.

În anul 2012, Roxana şi-a luat inima în dinţi şi a participat cu trupa sa la „România Dansează”, însă nu a reuşit să treacă de audiţii, deşi în trupă avea şi 4 gimnaşti. Nu s-a descurajat şi şi-a încercat norocul  şi la Campionatul Naţional de Majorete, unde a obţinut locul IV.

Un an mai târziu, cu o perseverenţă rar întâlnită, Roxana îşi duce din nou trupa la „România Dansează”, unde ajunge în semifinale.

image

Cheers la „România Dansează” Foto: Roxana Lăpuşte

„Mi se pare foarte greu ceea ce faceţi. Ori că te arunci cu coarda în cap, ori că te iau băieţii ăştia şi dau cu tine de tavan, mi se pare fix aceeaşi treabă. Felicitările mele, bravo”, susţinea Connect-R la „România Dansează.

Anul acesta, trupa Cheers s-a clasat pe locul al II-lea la Campionatul Naţional de Majorete, având posibilitatea să participe la Campionatul European din Germania. Din păcate, Roxana Lăpuşte şi Cheers nu vor putea reprezenta România la această competiţie, coregrafa susţinând examenul de BAC în perioada în care se desfăşoară şi concursul.

Trupa de majorete Cheers are peste 20 de membri, cei mai mici componenţi având 14 ani. De cel puţin trei ori pe săptămână echipa se adună pentru a se antrena. Din cauza elementelor de acrobaţie executate, trupa are nevoie de o sală mare şi foarte înaltă. Din acest motiv, trupa a fost nevoită să se antreneze inclusiv în parcuri sau în săli neîncălzite, dar care respectau dimensiunile cerute.

image

Deşi majoritatea componenţilor trupei sunt amatori, nu lipsesc elementele de acrobaţie Foto: Bianca Sara

Roxana Lăpuşte îşi doreşte să continue pe acest drum şi să înfiinţeze mai multe trupe de majorete pe grupe de vârstă, transformând această activitate într-o adevărată profesie. Până atunci însă, tânăra se pregăteşte să intre la o facultate de coregrafie.

„Coregrafii echipelor de majorete sunt în general bărbaţi, profesori de sport cu ani de experienţă în spate. Acum nu mă mai intimidează acest lucru, deşi sunt probabil cea mai tânără coregrafă din ţară. Abia de anul acesta, după rezultatele bune obţinute ceilalţi au început să mă privească ca pe un antrenor şi chiar să mă încurajeze să nu renunţ la asta”, completează tânăra.



Vă mai recomandăm:
 

Trupa de majorete Cheers a făcut spectacol la „România Dansează”. După momentul bistriţenilor, Connect-R a cerut pastile pentru inimă

Singurele majorete din oraş dansează pentru 50.000 de euro

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite