Cum se prepară pizza perfectă. Fizicienii italieni au găsit „formula“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pizza Margherita are nevoie doar de două minute pentru a se coace perfect FOTO: academiabarilla.com
FOTO: Pizza Margherita are nevoie doar de două minute pentru a se coace perfect FOTO: academiabarilla.com

Pizza este unul dintre cele mai populare produse din lume. A fost reinterpretată frecvent şi poate fi găsită în mii de forme. Fizicienii italieni au găsit, însă, formula unei pizza perfecte. N-are legătură cu ingredientele, ci cu modalitatea de coacere.

Un fizician şi un antropolog în alimentaţie din Italia şi-au pus în cap să identifice formula unei pizza perfecte. În acest sens Andrey Varlamov de la Institutul de Superconductori, Oxizi şi alte Materiale şi Dispozitive Inovative din Roma, împreună cu antropologul Sergio Grasso au analizat pizza Margherita.

Aceasta este pregătită în Italia, de obicei, într-un cuptor, pe o piatră încinsă. Potrivit Live Science, în doar 2 minute, pizza a fost coaptă. Bucătarul care a pregătit pizza spune că secretul este cuptorul din cărămidă.

Focul arde doar într-un colţ al cuptorului, iar căldura radiază uniform pe pereţii curbaţi şi pe baza de piatră a acestuia, unde şi vine pusă pizza. În aceste condiţii ideale, specialiştii au ajuns la concluzia că o pizza Margherita este gătită perfect în exact două minute.

Asta dacă este pregătită într-un cuptor pe piatră încinsă, la exact 330 de grade Celsius. Atunci când numărul ingredientelor folosite creşte, sunt necesare 30 de secunde în plus, la cele două minute.

Ce se întâmplă dacă vrei o pizza „perfectă” şi nu ai un cuptor din cărămidă? Folosindu-se de o ecuaţie, cei doi specialişti au ajuns la concluzia că într-un cuptor electric sunt necesare 170 de secunde. Temperatura ar trebui setată în acest caz la 230 de grade. 

Vă mai recomandăm:

13 lucruri neobişnuite despre gătit. De ce consideră istoricii bucătăria ca fiind un loc al „violenţei“

Biologul care încearcă să gătească în Antarctica la -70 de grade Celsius. Cea mai izolată bază de cercetare din lume

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite