Animale sălbatice ținute în captivitate și arme letale deținute ilegal, descoperite în urma perchezițiilor DIICOT VIDEO

0
Publicat:

În urma perchezițiilor făcute de procurorii DIICOT la data de 12 septembrie, anchetatorii au descoperit arme de vânătoare deținute ilegal, dar și animale sălbatice ținute în captivitate.

La data de 12 septembrie 2023, procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud au dispus reținerea a 14 inculpați, acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic, nerespectarea regimului materiilor explozive, trafic de droguri de risc și de mare risc și conducere fără permis. Față de alte două persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

Căprioară ținută în captivitate FOTO DIICOT
Căprioară ținută în captivitate FOTO DIICOT

Conform anchetatorilor, în urmă cu trei ani, șase inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic. Astfel, în perioada noiembrie 2020 - septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania pe care le-au introdus pe teritoriul României și le-au folosit în activități infracționale.

Arme deținute ilegal
Arme deținute ilegal

Inculpații au vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte au utilizat-o la partidele de vânătoare neautorizate. Totodată s-a stabilit că au procurat și deținut ilegal materii explozive și au confecționat muniție pentru arme letale.

În aceeași perioadă, alți membri ai grupului infracțional organizat au deținut droguri de risc (canabis) și droguri de mare risc (cocaină) pe care le-au distribuit fie în cantități mari către alți membrii ai grupului în schimbul unor bunuri de valoare (de ex: un autoturism de teren), fie le-au comercializat în cantități mai mici către consumatori de pe raza județului.

Arme deținute ilegal
Arme deținute ilegal

În urma celor 30 de percheziții domiciliare efectuate recent, au fost identificate și ridicate 15 arme letale și 13 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale deținute ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare deținute legal dar cu privire la care există date că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, un amortizor pentru armă letală și un arc.

Totodată, au fost ridicate 34 de kilograme carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, mai multe telefoane mobile, înscrisuri și sume de bani, în lei și euro.

Arme deținute ilegal
Arme deținute ilegal

În cursul acestor percheziții au fost descoperite și animale sălbatice ținute în captivitate, respectiv două vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.

Animale chinuite descoperite de procuorii DIICOT
Animale chinuite descoperite de procuorii DIICOT

În cursul zilei de 13.09.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre inculpații reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile. Față de alți 6 inculpați reținuți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus măsura controlului judiciar.

La aceeași dată, instanța a dispus arestarea preventivă a 4 dintre inculpați, arestarea la domiciliu pentru alți 3 și măsura controlului judiciar față de un inculpat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite