Prefectura Maramureș verifică modul cum Doru Dăncuș a fost numit primar interimar la Baia Mare

0
Publicat:

Instituția Prefectului de Maramureș a solicitat documentele prin care viceprimarul Doru Dăncuș a fost votat de Consiliul Local Baia Mare viceprimar cu atribuții de primar (interimar), după arestarea lui Cherecheș.

Se verifică modul în care Dăncuș a fost ales viceprimar cu atribuțiuni de primar  FOTO Facebook
Se verifică modul în care Dăncuș a fost ales viceprimar cu atribuțiuni de primar FOTO Facebook

Solicitarea vine după o sesizare făcută de un partid poltic.

Am primit o sesizare de la USR și în baza sesizării, noi am cerut actele care au stat la baza hotărârii. Ulterior, colegii o să analizeze și o să emită un punct de vedere vis-a-vis de această situație. Adică dacă din punctul de vedere al colegilor e legală sau nu e legală hotărârea”, a spus Rudolf Stauder, prefectul de Maramureș.

El se referă la legalitatea votului aleșilor locali prin care viceprimarul Doru Dăncuș a fost votat de către consilieri viceprimar cu atribuțiuni de primar, după arestarea lui Cherecheș.

Situația este incertă din cauza faptului nu este clar dacă pentru a fi votată hotărârea de consiliu local era nevoie de majoritate absolută sau majoritate simplă. Mai trebuie menționat că de la vot au lipsit opt din cei 23 de consilieri locali, dintre care zece au votat pentru și cinci împotrivă.

Majoritate simplă sau majoritate absolută

Tocmai asta se analizează, dacă avea nevoie de majoritate simplă sau majoritate absolută, pentru că în alte părți din țară nu au mai existat spețe similare și legea nu este foarte clară în situația primarilor și a viceprimarilor”, a mai spus prefectul Rudolf Stauder.

Se explică foarte clar situația vicepreședinților de consilii județene, acolo se spune clar că e nevoie de majoritate absolută, dar în situația viceprimarilor nu se specifică în lege. Ca atare, trebuie văzut și spiritul legii, dacă s-a omis acest lucru. Colegii o să analizeze și până vineri o să transmitem un punct de vedere”, a mai transmis el.

Doru Dăncuș, de la PNȚCD, este cel care s-a autonumit în mediul public drept „locotenentul” lui Cherecheș. El este cercetat, și el, într-un dosar pentru infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale ori înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uzurpare de funcții și constituirea de grup infracțional organizat.

Dăncuș este viceprimar din 2020, iar din 2016 până în 2020 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare și a fost prins în Germania, după ce a fugit din țară încercând să scape de executarea pedepsei. Lui i-au fost retrase atribuțiunile de primar în urma acestei condamnări.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite