Democrațiile occidentale se confruntă cu o criză a încrederii, înainte de un an electoral crucial SONDAJ

0
Publicat:

O majoritate a alegătorilor din șapte țări occidentale, printre care Statele Unite, Franța și Marea Britanie, consideră că democrația este într-o stare mai proastă decât în urmă cu cinci ani, potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost consultate de Politico.

Sondajul Ipsos arată o nemulțumire tot mai mare față de democrație. FOTO: Shutterstock
Sondajul Ipsos arată o nemulțumire tot mai mare față de democrație. FOTO: Shutterstock

Aproape șapte din zece respondenți americani au declarat că starea democrației s-a deteriorat în ultimii ani, în timp ce 73% dintre cei chestionați au împărtășit aceeași opinie în Franța. În Marea Britanie, mai mult de șase din 10 respondenți au declarat că democrația funcționează mai puțin   decât în urmă cu cinci ani, potrivit sondajului care a fost realizat de Ipsos în septembrie.

Rezultatele relevă o anxietate generală cu privire la starea democrației înaintea unor voturi importante în Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană în anul care urmează - precum și opinii amestecate despre uniunea cu 27 de membri.

În toate țările, cu excepția uneia - care a inclus, de asemenea, Croația, Italia, Polonia și Suedia - aproximativ jumătate dintre alegători s-au declarat „nemulțumiți” de modul în care funcționează democrația, în timp ce majoritățile au fost de acord cu afirmația că sistemul este „măsluit” în favoarea celor bogați și puternici și că este nevoie de o „schimbare radicală”.

Doar în Suedia, o majoritate clară, 58%, s-a declarat mulțumită de modul în care funcționează sistemul de guvernare.

În rândul țărilor UE, sondajul a evidențiat opinii profund contrastante cu privire la starea Uniunii. Majoritatea respondenților din țările intervievate s-au declarat în favoarea UE, dar o majoritate a respondenților din toate țările s-au declarat nemulțumiți de starea democrației la nivelul UE, în timp ce doar o minoritate infimă a declarat că simte că are vreo influență asupra deciziilor UE.

Aceste opinii au fost contrabalansate de niveluri mai ridicate de satisfacție privind modul în care funcționează democrația la nivel local.

Doar în Croația, gradul de satisfacție față de democrația la nivelul UE a fost mai mare (26 %) decât cel al democrației la nivel național (21 %).

Rezultatele sondajului vor da de gândit liderilor UE, care se pregătesc pentru alegerile pentru Parlamentul European. În timp ce oamenii aleg Parlamentul în mod direct, alegerea celor care vor obține posturile de conducere - cum ar fi președintele Comisiei Europene, ramura executivă a blocului, sau șeful Consiliului UE, care reunește șefii de stat și de guvern - este indirectă. Liderii naționali își aleg candidații, care sunt apoi înaintați Parlamentului pentru confirmare.

În ultimii ani, partidele politice de la nivelul UE au încercat să facă procesul mai democratic, cerând liderilor să acorde posturi de conducere candidaților principali, sau Spitzenkandidaten, din partea partidului care obține cele mai multe voturi în alegeri. Însă acest sistem a fost ignorat de lideri după ultimele alegeri, când aceștia l-au respins pe candidatul principal al Partidului Popular European conservator, Manfred Weber, în favoarea actualei președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen.

În timp ce toate partidele majore spun că s-au angajat să propună candidați principali înainte de următoarele alegeri europarlamentare, liderii nu s-au angajat public să urmeze sistemul.

„Aceste constatări sugerează că o provocare cheie pentru UE înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2024 va fi aceea de a valorifica sprijinul continuu pentru proiectul UE pentru a contribui la restabilirea percepțiilor pozitive față de instituțiile, agențiile și organismele UE”, a declarat Christine Tresignie, director general al Ipsos European public affairs, într-un comunicat.

Sondajul a fost realizat în perioada 21-30 septembrie prin intermediul unui sondaj online cu probabilitate aleatorie. Respondenții cu vârste de peste 16 ani au fost chestionați în Croația, Franța, Italia, Polonia, Suedia și Regatul Unit, în timp ce în Statele Unite au fost chestionați adulți cu vârste de peste 18 ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite