Cătălin Cherecheș rămâne în pușcărie. ÎCCJ a respins cererea de strămutare a judecării cauzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de strămutare a dosarului fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Solicitarea a fost depusă înainte de sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj.

Primarul fugar din Baia Mare a fost prins la Augsburg FOTO Adevărul
Primarul fugar din Baia Mare a fost prins la Augsburg FOTO Adevărul

UPDATE: ÎCCJ a respins cererea lui Cătălin Cherecheș de strămutare a judecării cauzei. Astfel, fostul primar rămâne cu condamnarea de cinci ani de închisoare cu executare.   

„Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023”, arată decizia.

UPDATE: Avocatul Răzvan Doseanu a susținut, potrivit News, că şansele de admitere a unei cereri de strămutare ar fi fost probabil mai mari dacă clientul său era prezent. 

„Am făcut o solicitare prin care am cerut ca domnul Cherecheş să fie citat în străinătate. Din ceea ni s-a comunicat din Germania astăzi ar trebui să fie transferat de la Augsburg la Munchen, la noul loc de detenţie. Am şi făcut o solicitare către locul de detenţie să mi se permită contactul cu dumnealui. Vom cere astăzi, vom vedea dacă instanţa aprobă sau nu, pentru că până la urmă este decizia instanţei ca domnului Cherecheş să i se permită să participe prin intermediul unei videoconferinţe. Înalta Curte va decide astăzi dacă îi va permite domnului Cherecheş ca pe cererea de strămutare să îşi facă şi o apărare, prin propria persoană”, a spus Răzvan Doseanu. 

***

Dacă această cerere de strămutare va fi admisă, automat va fi desființată condamnarea primită, iar dosarul se rejudecă în apel.

Apărătorii primarului Cătălin Cherecheş au formulat această cerere după ce judecătoarea, care în cele din urmă l-a condamnat la închisoare, a cerut să fie retrasă din dosar, anunță Observator News . Magistratul a solicitat acest lucru după ce soacra lui Cherecheș a încercat să îi ofere 50.000 de euro mită pentru o sentinţă mai bună.

Deoarece cererea i-a fost respinsă, iar judecătoarea a rămas decident în dosar, avocaţii lui Cherecheş au cerut strămutarea dosarului. Termenul acestei strămutari a fost mutat pe 7 decembrie, însă între timp s-a dat sentinţa de 5 ani de închisoare.

Dacă strămutarea este acceptată de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, susține unul dintre apărătorii lui Cătălin Cherecheș, atunci sentinţa se anulează şi se rejudecă procesul în apel.

Cât ar putea dura procedura de extrădare pentru Cătălin Cherecheș. Explicațiile lui Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat pe 1 decembrie că procedura obișnuită de extrădare a fostului primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate dura între 30 și 45 de zile, în funcție de instanță.

Reamintim că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania după ce a fugit din țară, iar procedura de extrădare va urma calea normală, conform declarațiilor ministrului de Interne  

Cherecheș a refuzat procedura simplificată, iar formalitățile necesare pentru extrădare vor fi tratate de instanțele judiciare.

„Este vorba despre un mandat european de arestare și de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanță la instanță”, a explicat Predoiu.

„Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiție sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a continuat acesta.  

Despre procedurile stricte, Predoiu a afirmat că țara solicitată trebuie să verifice diverse criterii și documente pentru a se asigura că solicitarea este conformă cu legislația și că există un mandat european emis corect.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite