Omul care a obținut mutarea unui cuib de berze, pus la plată. „Vor să le fac eu treaba“

0
Publicat:

Este supărare mare la Sârbi, un sat din Maramureș, acolo unde un localnic a obținut în februarie un ordin de ministru pentru relocarea unui cuib de berze situat pe un stâlp chiar la poarta sa. Însă nici până acum cuibul nu a fost mutat, iar omul este pus la plată.

Berzele au început să se întoarcă  FOTO Captură video
Berzele au început să se întoarcă FOTO Captură video

Gheorghe Sima, un localnic din satul Sârbi, comuna Budești, Maramureș, era nemulțumit de mizeria pe care o fac înaripatele de la „etaj”, așa că a solicitat pe cale legală mutarea cuibului și chiar a obținut o aprobare printr-un Ordin de ministru. Însă nu fără peripeții, ci după ce toți factorii care ar fi putut fi implicați s-au „spălat pe mâini”.

Însă nici cu ordinul ministerial în mână, omul nu a găsit rezolvare la problema sa. Berzele deja au început să vină și mai e foarte puțin până când și cea care-l deranejază pe localnic va reveni la cuibul ei, pe care-l va găsi tot acolo.

Totul s-a împotmolit din cauza banilor. Gheorghe Sima spune că i s-a cerut să plătească el contravaloarea mutării cuibului, însă Ordinul de ministru nu indică acest lucru.

Pe Electrica nu o interesează decât taxe și plată. Prețul e 2.500 de lei, care trebuie plătiți la o firmă agreată de ANRE. Firma a zis că o mută, dar pe bani. Electrica nu plătește, singura ei atribuție este să oprească electricitatea și să o repornească după ce e gata lucrarea”, spune el.

Nimeni nu plătește

Pe de altă parte, omul mai arată că în alte județe, în situații asemăntoare, Electrica este cea care s-a ocupat de rezolvarea acestor probleme. „Numai în Maramureș nu le poate rezolva”, mai spune el supărat. „Am mai sunat în alte județe și mi s-a spus că Electrica s-a ocupat de tot. Dar la noi nu se poate”, mai spune el.

Pe de altă parte, Primăria Budești nu e implicată în niciun fel, prin urmare nu este obligația instituției să plătească suma. Localnicul înțelege. „Nu văd ce rol ar avea primăria. Există Poliția animalelor, Protecția Berzelor, care se ocupă cu asta. Dacă aș distruge cuibul ar fi pe mine, toți, cu aroganța aceea românească: <Amendează-l!> Dar dacă încerc pe cale legală, nu se poate. Și există și fonduri pentru așa ceva, întrucât există salarii și angajați”, mai spune el supărat.  

Gheorghe Sima, maramureșeanul pus la plată pentru mutarea cuibului  FOTO Captură video
Gheorghe Sima, maramureșeanul pus la plată pentru mutarea cuibului FOTO Captură video

Mai mult, autoritățile au identificat un stâlp situat în apropiere, pentru a muta cuibul. Dar și aici, totul a rămas pe seama localnicului. „Mi-au zis să identific al cui e terenul și să obțin o autorizație, eu”, spune Gheorghe Sima, stupefiat. 

Localnicul mai arată că nu se va opri aici și va reclama până la Bruxelles, dacă va fi nevoie. „O să fac reclamație la Bruxelles. Pentru că există un ordin de ministru pe care nu-l băgăm în seamă”, mai explică el.

Berzele au început deja să vină din țările calde, astfel că mai sunt doar câteva zile până când barza se va întoarce la vechiul ei cuib, moment în care nu va mai fi posibilă mutarea.

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite