Sunt copiii din Generaţia Alpha deja condamnaţi la eşec?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născută aproximativ între 2010 și sfârșitul anului 2024, Generația Alpha este succesoarea demografică a Generației Z. Cei mai în vârstă membri ai săi nu au împlinit încă 15 ani, iar unii dintre cei mai tineri urmează să se nască, potrivit LA Times.

foto arhivă
foto arhivă

Când ultimii dintre ei vor sosi, în decembrie, vor încheia cea mai numeroasă generaţie de copii care a existat vreodată pe Pământ.

Există, însă, deja foarte multe îngrijorări că acești copii „nu sunt în regulă”. Deşi majoritatea lor covârșitoare nu a absolvit deocamdată școala gimnazială, iar 1 din 5 este încă în scutece, sunt numiți încă de acum, pe scară largă, „sălbatici”, „analfabeți” și „condamnați” pe YouTube și TikTok, unde ei înşişi reprezintă o proporție mare și în creștere a utilizatorilor.

Indiferent pe cine se aruncă vina, pe educaţia proastă a părinţilor, pe companiile de tehnologie sau şi pe unii, şi pe alţii, cei mai mulți dintre cei responsabili de păstrarea unor limite pe canalele de socializare online sunt de acord că ar trebui să ne facem griji pentru aceşti copii.

Rivata Dutta, influencer al Generației Z, alias Riv, al cărui conținut de pe TikTok este popular inclusiv printre copiii Alphas, spune despre aceştia că au ajuns să fie spaima internetului.

„Toată lumea de pe internet este foarte speriată de Generația Alpha. Sunt ca și cum, oh, Doamne!... Gen Alpha este atât de ciudată!”, afirmă influencerul Generației Z.

Cea mai numeroasă generaţie de copii

În pofida deceniilor de scădere a ratei natalității în multe ţări occidentale, există acum peste 2 miliarde de copii alfa în întreaga lume, ceea ce înseamnă mai mult de un sfert din populația planetei. Iar unele aspecte ale culturii lor stârnesc reacții negative.

„Astăzi sunt mai mulți copii decât oricând înainte, mai mulți decât vor fi în viitor. (...) Am atins vârful numărului de copii”, a declarat Mark McCrindle, demograful care a inventat numele Generația Alfa în 2008.

Sunt copiii Generaţiei Y, adică ai milenialilor

Copiii Alpha sunt în proporție covârșitoare urmașii milenialilor (numiţi astfel pentru că mulţi dintre ei au ajuns la maturitate la început de mileniu, fiind născuţi în intervalul 1981-1996).

Despre Generaţia Y, atunci când este privită prin prisma caracteristicilor ei negative, se spune în mod stereotipic că este leneşă şi obsedată de sine. Partea pozitivă este că reprezentanţii ei sunt mult mai flexibili, mai deschişi la schimbare şi mai implicaţi social.

Acum, însă, afirmă numeroşi influenceri din mediul online, milenialii ruinează copilăria pentru generația următoare, pentru că permisivitatea lor este cea care stă la baza comportamentului copiilor Alpha.

„Trebuie să îi întreb pe mileniali: de ce sunt copiii voștri atât de îngrozitori și, mai important, de ce credeți că este atât de amuzant?” a comentat Alanna Dinh, de la TikToker, într-un videoclip viral în noiembrie.

Trebuie spus însă că sunt şi multe familii din Generația X și Generația Z care au, de asemenea, copii Alpha, dar se pare că părinții mileniali au definit această nouă generaţie.

Milenialii au crescut în era internetului şi au fost martori activi la apariţia reţelelor de socializare, a mesageriei, a tuturor canalelor de comunicare şi informare facilă. EI sunt un fel de „nomati digitali”, care astăzi preferă să își desfășoară activitățile mediate de un ecran.

Aşadar, nu este de mirare toleranţa părinţilor faţă de Generaţia Alpha în ceea ce priveşte utilizarea în mod exagerat a tehnologiei încă de la cea mai mică vârstă.

Ei sunt părinţii aşa-numitului „copil iPad”, un copil care nu poate sta la masă la un restaurant sau într-o scurtă călătorie în transportul în comun fără să urmărească YouTube de pe o tabletă sau un telefon.

„Ca adulţi, suntem stigmatizaţi de restul că ne lăsăm copiii în faţa ecranelor foarte mult timp. Dar şi eu probabil că îmi verific telefonul la fel de des”, a declarat Chris Chin, în vârstă de 39 de ani, al cărui fiu de 8 ani, Kaven, este o vedetă YouTube cu o jumătate de milion de urmăritori ai Generaţiei Alpha. „Atâta timp cât obţine rezultate bune la şcoală, îl las să facă ce vrea, iar de cele mai multe ori alege să stea pe iPad”, mai spune tatăl despre fiul său Alpha.

Provocările Generaţiei Alpha

Psihologii se declară îngrijoraţi în legătură cu timpul excesiv petrecut de copii în faţa calculatorului şi de efectele acestuia asupra dezvoltării neuronale şi a abulităţilor sociale ale acestora. În timp ce ei avertizează asupra faptului că violenţa virtuală ar putea avea o influenţă nefastă asupra Generaţiei Alpha prin transpunerea ei în lumea reală, internetul şi magazinele pentru copii sunt pline de personaje malefice gen Huggy wuggy sau jocuri precum Rainbow Friends și Poppy Playtime.

Părinţii mileniali înţeleg că pentru un elev de școală primară curios YouTube funcționează mai des ca Wikipedia, răspunzând la întrebări de genul: Unde este cel mai bătrân copac de pe Pământ? Cum îl învingi pe Shy Guy la nivelul 4 din Paper Mario? Din ce e făcută hârtia?

În timp ce părinţii sunt încântaţi de dexteritatea copiilor în utilizarea tehnologiei şi de multitudinea şi diversitatea informaţiilor la care copii lor au acces uşor şi pe care le pot conexa uşor, specialiştii în educaţie sunt speriaţi de faptul că marea majoritate a reprezentanţilor Generaţiei Alpha, deşi se află la vârste şcolare, nu ştie să citească.

Analfabetismul se numără printre cele mai frecvente și mai acuzatoare critici aduse nu doar online generației Alpha.

„Alpha sunt unii dintre cei mai afectați copii când vine vorba de lectură”, a declarat Shervaughnna Anderson-Byrd, director al Proiectului de lectură și literatură din California.

Dar pentru acest lucru vina nu aparţine numai părinţilor. În cea mai mare parte, copiii şcolari din Generaţia Alpha şi-au petrecut ultima parte a grădiniţei şi clasa întâi învăţând scrisul şi cititul acasă, din cauza pandemiei. În momentul în care s-au întors efectiv la şcoală, în 2021, s-a continuat predarea ca şi cum scrisul şi cititul ar fi fost deja conslidate.

„Acesta este motivul pentru care avem atât de mulți elevi de clasa a treia ale căror scoruri arată dezastruos la evaluările de stat de anul trecut. Am pregătit o întreagă generație de eșecuri pentru acești copii”, a spus Shervaughnna Anderson-Byrd.

Plângerile în legătură cu analfabetismul funcţional sunt reluate pe TikTok și Reddit, unde profesorii menționează lipsa abilităților de lectură ca fiind unul dintre motivele pentru care părăsesc profesia.

Generaţia Alpha este privită, cel puţin până acum, drept cea mai numeroasă şi mai haotică, dar oare chiar este ea condamnată ela eşec? se întreabă încă specialiştii.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite