Miei mici şi scumpi, dar suficienţi, sacrificaţi în punctele autorizate din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de oi din Maramureş pun la dispoziţie miei care pot fi sacrificaţi în două puncte autorizate din judeţ. Astfel, în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, maramureşnii au posibilitatea să verifice carnea de miel pe care o vor pune pe masă de Paşte. Crescătorii de oi spun că vânzările sunt slabe şi mieii prea mici.

Potrivit directorului DSVSA Maramureş, Vasile Pop, cumpărătorii de miei din cele două puncte din judeţ vor beneficia de expertiza medicilor veternari, pentru a avea siguranţă în ce priveşte calitatea cărnii. „De mâine (marţi, n.r.) asigurăm expertiza sanitar veterinară a tuturor  mieilor care se cumpără şi apoi se sacrifică în acel punct temporar de sacrificiu. Personalul nostru asigură acest serviciu până sâmbătă, inclusiv. Ei verifică carnea şi o marchează cu ştampila «bun pentru consum», a spus Vasile Pop.

La Sighetu Marmaţiei, punctul de sacrificare a mielilor se află în curtea SCPCB, la fel ca şi anul trecut. În Baia Mare, punctul de sacrificare a mieilor se află peste drum de piaţa en-gros, pe strada Mihai Eminescu, nr. 67.

Târgul de miei s-a deschis încă de joia trecută, înainte de Paştele sărbătorit de credincioşii de rit catolic.

Preţul mieilor este aproximativ asemănător cu cel de anul trecut, respectiv 9-10 lei/kg (viu) sau 24-26 de lei (carcasă). „Anii trecuţi, înaintea Sărbătorilor Pascale, din Maramureş plecau către ţările europene, consumatoare de miei de lapte, zeci de capete. Anul acesta au fost trimise doar câteva transporturi spre Grecia. Aşa se face că, pe piaţă sunt în jur de 180.000 de miei, suficienţi pentru nevoile maramureşenilor, care vor sacrifica de Paşte în jur de 50.000 de capete”, spune Gheorghe Buda, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Maramureş, citat de axanews.ro.

Primăvară târzie, miei mai mici

Mieii sunt mai mici anul acesta, iar vânzările din ce în ce mai slabe, an de an. „Nu ştim din ce motiv nu se mai cumpără miei de la noi. Grecii, italienii, croaţii şi turcii consumau carnea noastră pe vremuri. Foarte mulţi fermieri au hotărât să abandoneze această activitate întrucât mieii nu se vând. Mai există încă în ferme miei de anul trecut. Sunt deja tineret ovin, au 50-60 kg şi nu-i mai vrea nimeni pentru că sunt prea mari. De amânat ne-a tot amânat cu cumpăratul”, mai spune preşedintele Gheorghe Buda.

Primăvara care a întârziat să se facă simţită are efecte şi auspra mieilor. Aceştia sunt mai mici, pentru că oile au fătat mai târziu. „Oile au fătat târziu, mai sunt unele care trebuie să fete acum. Am ieşit târziu cu ele la câmp, din cauza timpului capricios”, mai spun crescătorii maramureşeni.

Mai puteţi citi:

Trei morţi, în urma unui impact violent în Baia Mare. Şoferul a scăpat maşina de sub control

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite