Dansul nupţial al unui cocoş de munte, surprins într-o pădure din Parcul Național Munții Rodnei VIDEO

0
Publicat:

Suntem în plin sezon al rotitului cocoșului de munte, unul dintre cele mai spectaculoase ritualuri nupțiale, surprins recent în imagini într-o pădure a Parcului Național Munții Rodnei.

Rotitul cocoșului de munte. FOTO Captură Video Romsilva / Sursă: Septimiu Bizo
Rotitul cocoșului de munte. FOTO Captură Video Romsilva / Sursă: Septimiu Bizo

Rotitul cocoșului de munte are loc în lunile aprilie și mai - perioada de împerechere a acestei specii - în funcție de climă și altitudine.

„Dansul nupțial cuprinde un ansamblu unic de mișcări și sunete, pentru a atrage femelele și a se impune în fața masculilor rivali. Cocoșii de munte cântă și se rotesc în vetrele lor, își desfac cozile în formă de evantai și fac salturi de până la trei metri”, explică Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în imaginile postate joi pe Facebook.

 Cozi impresionante

Cocoșul de munte ( Tetrao urogallus)  este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri.

„Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis”, precizează Romsilva. 

Fauna bogată a Parcul National Muntii Rodnei

Situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud, Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare,

Parcul Național Munții Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite