VIDEO Dansul nupţial al unui cocoş de munte, filmat într-o pădure din Parcul Natural Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cameră video amplasată în Parcul Natural Apuseni a surprins o pasăre care se arată destul de rar oamenilor. Este vorba despre cocoşul de munte, un simbol al Apusenilor.

”Rotitul, dansul nupţial al cocoşului de munte surprins in acţiunile de monitorizare”, astfel descriu reprezentanţii Parcului filmuleţul video publicat recent.

Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Lungimea corpului este de 54-90 cm şi are o greutate medie de 4,3 kg pentru mascul şi până la 2 kg pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 87-125 cm. Masculul este uşor de recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis. 

Are un penaj brun pestriţ. Se hrăneşte cu ace de conifere, muguri şi conuri mici de brad şi molid, fructe. Numele de gen provine din greacă şi este cel mai probabil sinonim cu tetrax – un fel de pasăre. Numele de specie provine din cuvântul latin urogallus – cocoş de munte. 

Este o specie sedentară prezentă pe cea mai mare parte a continentului european. În captivitate trăieşte până la 18 ani. Poate hibrida cu cocoşul de mestecăn şi fazanul. Este o specie poligamă, cocoşii ”rotind” la sfârşitul iernii (mijloc de martie, început de aprilie), în locuri deschise din pădure unde se adună împreună cu femelele.

În perioada împerecherii masculii devin agresivi, putând ataca chiar şi omul. În timpul rotitului, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete puternice ce atrag femelele. Cuibul este construit pe sol, în locuri camuflate din pădurea de conifere, într-o adâncitură căptuşită cu vegetaţie. După împerechere, masculii nu au niciun rol în creşterea puilor. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite