Grup de capre negre, surprins în imagini în Parcul Național Retezat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini spectaculoase au fost surprinse în Parcul Naționa Retezat, de către un angajatal Romsilva. Un grup de capre negre este surprins în imagini, iar în comentariu sunt furnizate informații despre frumoasele exemplare care, cel puțin în Munții Rodnei, au fost la un pas de a dispărea.

Imaginile cu frumoasele exemplare au fost surprinse de către Claudia Dănău și au fost publicate pe rețelelede socializare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

„Caprele negre preferă în timpul iernii versanții înclinați, de pe care cade zăpada, unde găsesc mai ușor hrana și se adăpostesc de prădători. Iarba uscată, cu care se hrănesc iernile, este mai ușor descoperită aici, ca și mușchi, licheni sau cetină de molid”, arată specialiștii în postare.

Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp. „Au habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, caprele negre se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor”, mai arată aceștia.

În 2005, cel puțin în Mubții Rodnei, capra neagră era amenințată cu dispariția, după ce la un recensmând au fost evidențiate doar aproximativ 100 de exemplare.

Amenințată de dispariție în anii 2000

Pe de altă parte, în anii ’80, în Munții Retezat,s-a înregistrat o suprapopulare. Acest fapt a dus la crearea unei alte amenințări, pe lângăcea a braconierilor. Specia a devenit victima paraziților luați de la câinii de stână și de la oi (tenii, epizootii, Strongilus pulmonaris, Echinococcus). Astfel, cu cele două amenințări din anii ’80, numărul exemplarelor a scăzut constant, până când, în 2003, au fost văzute doar 5 exemplare în Munții Rodnei, iar în 2005, aproape 100. Numpru lor a crescut, de atunci, depășind pericolul dispariției.

„În Parcul Național Retezat National Park regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.

În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, mai explică specialiștii Romsilva.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite