Închisoare pentru protagoniștii angajărilor ilegale de la Primăria Bacău. Prinși pe posturi de inspector, deși nu aveau studii superioare

0
Publicat:

Tribunalul Bacău i-a condamnat pe doi foști inspectori angajați la cabinetul primarului din Bacău fără nicio bază legală. Unul dintre ei a falsificat o adeverință ca să creeze o aparență de legalitate.

Cei doi foști inspectori au primit pedepse cu executare pentru corupție FOTO arhivă Adevărul
Cei doi foști inspectori au primit pedepse cu executare pentru corupție FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Bacău a pronunțat în 13 februarie un prim verdict în dosarul angajărilor ilegale de la cabinetul primarului din Bacău.  

Ion Barbu și Ionuț Avram au primit câte patru ani de închisoare cu executare pentru participație improprie (sub forma înlesnirii) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, acesta din urmă fiind găsit vinovat și pentru fals material și uz de fals. Decizia instanței nu este definitivă.

Procurorii anticorupție au stabilit că, în cursul anului 2020, Ion Barbu  era la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Corp Control din Primăria Municipiului Bacău (funcționar cu funcție de control), exercitând și atribuțiile de șef al Serviciului Management Resurse Umane și Administrativ.

Acesta  a întocmit documentația pentru angajarea lui Ionuț Avram Ionuț și Andreea-Elena Cochior pe câte un post de inspector de specialitate în cadrul cabinetului primarului Municipiului Bacău, în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că aceștia nu îndeplineau condițiile de studii necesare (absolvirea unor studii superioare) pentru ocuparea acestor funcții.

„Ulterior, documentele respective ar fi fost înaintate primarului municipiului Bacău care, fără vinovăție, la data de 5 noiembrie 2020, a emis două dispoziții în baza cărora inculpații Ionuț Avram și Andreea-Elena Cochior ar fi fost angajați pe posturile menționate mai sus”, au stabilit anchetatorii.

În loc de diplomă a depus o adeverință falsificată

Ancheta DNA a scos la iveală faptul că cei doi inspectori ar fi fost notificați în repetate rânduri să depună la dosarul de personal și diplomele care atestau absolvirea studiilor superioare, însă „doar inculpatul Ionuț Avram ar fi depus o adeverință aparent emisă de o universitate, falsificată chiar de el.”

Prin aceste demersuri, până în luna martie 2021 când au încetat efectiv raporturile de serviciu, cei doi foști inspectori ar fi obținut nelegal venituri (drepturi salariale) în valoare totală de 26.607 lei (Ionuț Avram Avram-11.872 de lei și Andreea- Elena Cochior- 14.735 de lei). Ambii inculpați au restituit banii încasați ilegal.  

Acord cu procurorii ca să nu ajungă la închisoare

Procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Andreea-Elena Cochior  pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie (sub forma înlesnirii) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În prezența avocatului său, fostul inspector de specialitate a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 1 an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite