Crucile ridicate pentru eroii români îngropați la Valea Uzului vor fi demolate. Istoricul incidentelor violente dintre români și maghiari

0
Publicat:

Curtea de Apel Bacău a decis pe 10 februarie dărâmarea crucilor ridicate de autoritățile din Dărmănești pentru eroii români morți în Primul Război Mondial în cimitirul de la Valea Uzului.

Crucile ridicate pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului FOTO arhivă Adevărul
Crucile ridicate pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului FOTO arhivă Adevărul

Crucile pentru soldații români ridicate la Valea Uzului au făcut parte dintr-un proiect depus de primăria Dărmănești și finanțat ulterior de Ministerul Culturii. Pe 10 februarie, Curtea de Apel Bacău a stabilit printr-o decizie definitivă ca toate crucile să fie demolate.

„Adevărul a învins! Crucile de beton trebuie demolate! Astăzi a fost luată o decizie legală în procesul Valea Uzului, cu subiectul demolării crucilor. Deci, potrivit acestei decizii, crucile de beton ridicate ilegal trebuie demolate”, a scris Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, pe Facebook.

Primăria din Dărmănești s-a judecat cu primăria din Sânmărtin, un ONG pentru protecția minorităților cu CJ Harghita și cu Prefectura Bacău vizavi de legalitatea amplasării crucilor pentru eroii români în cimitirul eroilor de la Valea Uzului. În urma deciziei instanței, autoritățile din Sânmărtin, care au susținut constant că cimitirul Valea Uzului se află pe teritoriul lor, pot demola crucile.

Scandal după ridicarea crucilor

Problemele la cimitirul din Valea Uzului au început în 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate.

Autorităţile din localitatea Sânmartin şi liderii UDMR au reclamat imediat faptul că demersul este ilegal, pe motiv că cimitirul se află pe domeniul public al comunei din județul Harghita, iar crucile ar fi fost  ridicate pe locul unde este posibil să fi fost îngropați soldaţi maghiari. Reprezentanții UDMR au susţinut că soldaţii români nu ar fi, de fapt, înmormântaţi la Valea Uzului, ci în cu totul alt loc.

Extremiștii maghiari au acoperit cu saci de plastic crucile eroilor români FOTO arhivă Adevărul
Extremiștii maghiari au acoperit cu saci de plastic crucile eroilor români FOTO arhivă Adevărul

De atunci au avut loc mai multe incidente în cimitirul din Valea Uzului. De pildă, crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

Incident violent între români și maghiari

Totul a culminat pe 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizaţii româneşti, dar şi localnici din judeţul Bacău sau din alte zone ale ţării, au venit în număr mare la cimitir pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor. Mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna au format atunci un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Pentru că nu au reușit să intre în cimitir pe poarta principală, mai mulți români au ocolit lanțul viu format din maghiari și coloana de jandarmi și au pătruns în incintă prin altă zonă. Au avut loc atunci îmbrânceli cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare. În cele din urmă, maghiarii s-au retras, iar manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

În urma scandalului izbucnit la Valea Uzului, s-a propus preluarea cimitirului de către Ministerul Apărării Naționale, dar maghiarii au refuzat. Ulterior, au avut loc mai multe întâlniri între oficiali români și maghiari pentru detensionarea situației.

În ciuda tensiunilor, în fiecare an, de Ziua Eroilor sau cu ocazia Zilei Armatei, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din ţară organizează la Valea Uzului acțiuni de comemorare a eroilor români. Și reprezentanţi ai comunităţii maghiare organizează, cu alte ocazii, manifestări de cinstire a soldaţilor maghiari.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite