În România încă se leșină la coadă. Un pensionar s-a prăbușit în fața Primăriei din Bacău, în așteptarea ajutoarelor de la UE

0
Publicat:

Un pensionar a leșinat, în timp ce aștepta la coadă ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană, în fața primăriei municipiului Bacău.

Un echipaj medical i-a acordat primul ajutor pensionarului FOTO arhivă Adevărul
Un echipaj medical i-a acordat primul ajutor pensionarului FOTO arhivă Adevărul

Sute de persoane au stat ore în șir la rând ca să primească ajutoarele alimentare europene în faţa primăriei municipiului Bacău.

Multe dintre acestea, persoane în vârstă, cu numeroase probleme de sănătate, au cedat de la frig și faptul că au stat prea mult timp în picioare. Printre acestea s-a numărat și un pensionar care, potrivit martori, a leșinat, fiind ajutat în primă fază de cei prezenți.

La faţa locului a fost chemat un echipaj medical, care i-a acordat îngrijiri medicale bărbatului.

Românii care îndeplinesc condițiile cerute de lege primesc un pachet de alimente de peste 25 kilograme, care conţine făină albă de grâu, mălai, paşte făinoase, ulei, zahăr, orez, conservă carne de vită, conservă carne de porc, pate de ficat, compot de fructe şi gem de fructe.

 Potrivit noilor norme europene, ajutoarele de acest tip sunt destinate persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat sau alocația de sprijin.

Cozi uriașe la ajutoarele alimentare de la UE

Sute de persoane cu handicap din Galați s-au certat și au format cozi uriașe la centrul unde se acordă pachetele de la UE. Acestea au fost acordate după regula: primul venit, primul servit.

Unii gălățeni au venit în cârje și cărucioare la centrul de distribuție din Piața Rizier, încă de joi, 19 ianuarie, ora 22.00, alții s-au așezat la coadă pe la ora 3.00-4.00 dimineața. Au fost și persoane cu handicap care și-au trimis aparținătorii să le ridice pachetele cu alimente de la Uniunea Europeană.

Întrucât ajutoarele au fost acordate după regula „primul venit, primul servit”, oamenii au vrut să fie siguri că intră în posesia pachetelor.

„E o umilință foarte mare. Am rugat ca cei care sunt în situația aceasta să aibă prioritate, Am venit în baston de la ora 5 dimineața. Aparținătorii pot aștepta”, a reclamat o vârstnică.

„De abia mă mai ţin pe picioare. Eu de la 3 dimineață am venit. Era întuneric afară și erau deja oameni la coadă. Nu poate să distribuie ajutoarele astea în mai multe centre ale orașului Galați? Este lipsă de organizare. Oamenii sunt disperați din cauza sărăciei”, a spus o altă persoană de la coadă.

„Sunt cozi foarte mari. Eu stau aici de la ora cinci dimineața și vin unii și vor să se bage în față. Toți suntem cu handicap. Avem nevoie de aceste ajutoare... la prețurile acestea care sunt acum”, s-a plâns o altă femeie.

Deoarece oamenii au format cozi uriașe, autoritățile au decis să deschidă cu două ore mai devreme, adică de la 6.00 în loc de 8.00, așa cum era programul centrului. 

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite