FOTO VIDEO Formaţia Bistriţa din Bacău a câştigat Festivalul Naţional de Muzică Folclorică „Ion Blăjan“, dedicat artiştilor nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău, membri ai Formaţiei "Bistriţa", au participat vineri, 27 iunie, la Festivalul „Ion Blăjan“, care a avut loc la Sala Unirea din Botoşani. Artiştii nevăzători băcăuani au cântat la coasă şi la nicovală, fapt care a impresionat juriul. Mai mult, Formaţia Bistriţa a câştigat şi ultimele două ediţii ale Festivalului Naţional de Muzică Folclorică.

Formaţia "Bistriţa" a Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău a câştigat vineri Festivalul Naţional de Muzică Folclorică „Ion Bejan“, dedicat artiştilor fără vedere. Trupa are o istorie de 50 de ani. Din anul 2000 este condusă de Mihai Năstase, fratele cunoscutului instrumentist şi dirijor, Cristian Năstase.

Formaţia Bistriţa este compusă din 7 instrumentişti şi 14 dansatori. „Sunt oameni deosebit de talentaţi, majoritatea fiind cu gradul 1, ca nevăzători. Adică sunt lipsiţi de vedere. Viorel Zvâncă cântă la muzicuţă, fluier şi ţambal, Nicolae Popa la nai, coasă şi fluier, Eugen Baba cântă la tobă ţărănească, mandolină şi este şi solist vocal, Petrică Avădanei este solist, iar vărul lui, Costică Avădanei cântă la contrabas, Cocuţa şi Valentin Paic, la chitară iar eu, la clarinet şi saxofon“, şi-a prezentat trupa, în câteva cuvinte, Mihai Năstase.

Ceea ce a impresionat în mod deosebit juriul a fost faptul că doi dintre instrumentiştii băcăuani au cântat la coasă şi la nicovală. „Nicovala are peste 100 de ani, dar e dintr-un metal foarte bun şi scoate nişte sunete speciale“, a mai spus Mihai Năstase. Printre piesele cântate de artişti se numără „Murgule şezi ghinişor“, „Numai Una“ (originalul după Nicolae Florei, adaptată de Bosquito), Hangul de la Năneşti şi o prelucrare artistică folclorică pentru coasă şi nicovală.„Am câştigat premiul întâi la Botoşani, a fost o experienţă deosebit de plăcută pentru noi toţi“, a mai spus Mihai Năstase. 

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite