Cazinoul din Slănic Moldova, la vânzare cu preț redus. Cât vor proprietarii pentru această clădire unicat FOTO

0
Publicat:

Primul cazinou construit în România, o adevărată bijuterie arhitectonică, este de vânzare de câțiva ani și nimeni până acum nu a fost dispus să plătească prețul cerut. 

Cazinoul din Slănic Moldova este cel mai impozant imobil din stațiune
Cazinoul din Slănic Moldova este cel mai impozant imobil din stațiune

Prima oară, Cazinoul din Slănic Moldova a fost scos la vânzare, în 2021, cu prețul de 2,25 milioane de euro. Un an mai târziu, proprietarii au scăzut din nou prețul, la 1,9 milioane de euro iar acum, cunoscuta agenție Sotheby's International Realty Romania, care deține în portofoliu clădiri istorice, palate și imobile valoroase, îl are la vânzare cu suma de 1,45 milioane de euro.

Cazinoul din Slănic Moldova, construit în 1894, este cea mai reprezentativă clădire a stațiunii. Este construit în stilul ”art nouveau”, are 18 camere, 4 băi, are o suprafață construită impresionantă de 4.215 metri pătrați și în jur încă o mie de metri pătrați.

A fost construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, fiind dat în folosință în 1894. După cest cazinou, care s-a bucurat de succes, au fost ridicate cazinourile din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). 

„Face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate (Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena)”, îl descrie Sotheby's International Realty Romania.

Construcția este dispusă pe orizontală, în regim de înălțime de S+P+1E, are două turnuri simetrice stânga-dreapta și este legată de alte două clădiri mai scunde, cu coridoare acoperite care pot avea utilitatea de terase.

A fost, până în 1948, atracția specială a stațiunii Slănic Moldova, atrăgând turiști din țară și străinătate. Regimul comunist l-a transformat în casă de cultură, sală de spectacole, bibliotecă orășenească, galerie de artă și alte funcții publice. Cinematograful a funcționat în sala originală cu 350 de locuri, care este și azi o bijuterie cu lojele sale cu scoică la bază, arcade dantelate și un candelabru, din păcate nu cel original, montat pe un tavan bogat decorat cu luminator din sticlă captivă în broderie de metal.

Imobilul a devenit din  1960 braserie și pensiune și a avut parte de renovare în anii 1980 și  1994-1995.

Sotheby's International Realty Romania a reușit recent să vândă o altă construcție emblematică din Slănic Moldova. Este vorba de Vila Rica, construită în 1930, care are nouă camere, 10 băi, iar prețul la care a fost scoasă la vânzare este de 890.000 de euro.

Aici, în zilele de 21-22 august 1944, comandant al Armatei Române, mareșalul Ion Antonescu, a purtat discuții la Slănic-Moldova cu Hans Friessner, comandantul Grupului de Armate „Ucraina de Sud” despre pătrunderea trupelor sovietice în linia frontului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite