Urmările cutremurului de la Arad: bucăți desprinse din clădiri, mașini avariate și oameni speriați FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul de marți, 6 iunie 2023, de 5,3 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de doar 6 kilometri, a lăsat în Arad mai multe pagube. Pe lângă acestea este și sperietura oamenilor.

S-au desprins bucăți din clădiri FOTO Primăria Arad
S-au desprins bucăți din clădiri FOTO Primăria Arad

Vorbim în special despre pagube produse la clădiri, dar și la autoturisme, după ce bucăți din clădiri au căzut peste acestea. Și la Spitalul Municipal Arad au căzut bucăți din tavan, iar un bloc nou are crăpături.

Blocul din Arad crăpat de cutremur SURSA Facebook
Blocul din Arad crăpat de cutremur SURSA Facebook

Cele mai multe cazuri în care bucăți s-au desprins din clădiri sau unde au căzut părți din acoperișuri s-au produs în zona centrală a municipiului Arad, acolo unde vorbim despre clădiri vechi.

Au fost și mașini avariate SURSA Facebook A.R.
Au fost și mașini avariate SURSA Facebook A.R.

Oamenii s-au speriat, iar o parte dintre cei de la blocuri au plecat să doarmă în comune la părinți sau bunici.

S-a clătinat blocul, a fost cel mai mare cutremur care s-a simțit în zona nostră. Ne-a fost frică”, povestește una dintre arădence.

Apeluri la ISU

Potrivit ISU Arad, au existat 18 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă) și avarierea a două autoturisme. Primarul Aradului, Călin Bibarț, se afla la o emisiune în direct în acel moment, după care a mers în teren să vadă pagubele produse.

„În data de 06.06.2023, la ora 20:26:51 (ora României), în Banat, județul Arad, s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,3 pe Richter, la o adâncime de 6,4 km. Cutremurul s-a produs la 20 km E de Arad, 50 km NE de Timisoara, 71 km SE de Bekescsaba, 95 km N de Resita. Echipaje operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. În urma cutremurului au fost înregistrate 18 solicitări prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, privind desprinderea unor elemente de construcție și avarierea a două autoturisme”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

În urma recunoașterilor efectuate, pompierii militari ai Detașamentului Arad au acționat cu o autospecială de intervenție și salvare la înălțimi și o autospecială de intervenție cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative în urma seismului (degajarea elementelor de construcție de pe fațadele clădirilor), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopiei, Mărășești, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Ioan Luca Caragiale, Bulevardul Decebal și Bulevardul Revoluției.

De asemenea, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Păuliș și Ghioroc, au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului.

Reprezentanții ISU au și câteva recomandări. Informații despre măsurile și modul de comportare înainte,  în timpul și după producerea unui seism, găsiți aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

De asemenea, iată câteva reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI, precum și răspunsuri la întrebări frecvent adresate de populație: https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

De reținut: în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite